Kosor: Ovo je naš pokušaj da kažemo dosta!

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor na izjavu državnog odvjetnika Mladena Bajića kako je Vladin prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše SFRJ, bivše JNA te Republike Srbije štetan jer će se iza njega skrivati ratni zločinci - istaknula je kako to nije točno te kako je zakon o ništetnosti pokušaj da se zaprijeći nepodnošljivo proširenje jurisdikcije jedne države na područje druge.

Premijerka Kosor je borbu protiv ratnih zločinaca usporedila i s onom protiv korupcijei rekla da: Vlada drži da svatko mora odgovarati za ratni zločin te da je i na to prisutna nulta tolerancija. U vezi s predloženim zakonom kazala je da će Vlada na njega uputiti još jedan amandman, koji bi učvrstio težnju da svatko tko je odgovoran za ratni zločin, za njega i odgovara. Time se otklanjaju bojazni da netko ne bi odgovarao, naglasila je premijerka Kosor odgovarajući na upite novinara nakon otvaranja 14. Kongresa hotelijera u hotelu Sheraton.

Kosor je također objasnila kako: Mnogi koji danas kritiziraju predloženi zakon nisu, ili ona bar nije čula, izrekli ni jednu riječ kada je donesen zakon u Srbiji kojim se Srbija jurisdikcijom proširila na područje Rebulike Hrvatske. Dakle, ovdje je naprosto riječ o činjenici da se više ne može dopustiti ni uznemiravanje branitelja ni destabilizacija Republike Hrvatske.

Sada je došlo više od 40 optužnica, ne znamo hoće li sutra ili sljedeći mjesec doći još 40 ili stotinu, a među optužnicama su i mnoge prema ljudima koji su već bili osuđivani u Srbiji i više nisu živi, istaknula je predsjednica Vlade RH. Stoga mi moramo pokušati naći odgovor kako će to jednom prestati. Ovo je naš pokušaj da kažemo - dosta je; jer unatoč tome što Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i tužiteljstvo Srbije imaju sporazum, kao i dva ministarstva, opužnice se događaju, rekla je premijerka Kosor. Važno je u svemu tome istaknuti - ako se netko dokazao punom suradnjom s Haaškim sudom u nastojanju da svi ratni zločinci, bez obzira kako se zvali i koje su nacionalnosti, moraju odgovarati - onda je to Republika Hrvatska, rekla je premijerka Jadranka Kosor. (Hina/HT)

 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox