Kosovo: Kfor se povukao s barikada u selu Rudare

Nakon gotovo četiri sata pregovora zapovjednika Kfora Erharda Buhlera i voditelja srbijanskog tima za dijalog s kosovskim vlastima Borka Stefanovića, pripadnici Kfora počeli su se povlačiti iz sela Rudare na sjeveru Kosova, kamo su stigli oko 13 sati kako bi uklonili barikade lokalnih Srba, pri čemu je Buhler poručio kako je to posljednji put da se Kfor povlači, javljaju mediji u petak navečer.

 

Buhler je, kako izvještava srbijanska agencija Beta, u Kosovskoj Mitrovici izjavio kako je večeras posljednji put odlučio povući pripadnike Kfora i ne upotrijebiti silu, za šta ima ovlasti. Napomenuo je da će, ako se blokada prometnica nastavi, biti primoran iskoristiti te ovlasti.

Danas sam odustao od prisilnog prolaza jer znam da su se među građane umješale radikalne i ekstremističke strukture, koje su čak bile i naoružane - kazao je Buhler, naglasivši kako Kfor ne želi bilo koga ozlijediti.

Istaknuo je kako raspolaže dovoljnim snagama za prisilni prolaz kroz barikade i da mora uspostaviti slobodu kretanja, napomenuvši da svatko ima pravo na mirni prosvjed, ali da Kfor mora imati mogućnost opskrbe svojih postrojbi. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox