Kosovski Srbi uklonili dio barikada

Tijekom noći na srijedi uklonjene su barikade koje su Srbi sa sjevera Kosova pola mjeseca držali u Leposaviću na cesti koja vodi prema graničnom prijelazu Jarinje, te je započelo njihovo uklanjanje u Zupču dok u Rudaru one "iz tehničkih razloga" još ostaju, objavljuju beogradski mediji.

 

Vozilima međunarodne misije omogućen je promet čitavim sjeverom Kosova, a očekuje se da KFOR poštuje privremeni sporazum dogovoren s vladom Srbije o slobodi prometa robe na prijelazima Brnjak i Jarinje, prenose mediji. Nakon neuspješnog pokušaja u utorak da se održi sjednica predstavnika Srba iz četiri općine na sjeveru Kosova, dogovoreno je da "krizni stožeri" općina odlučuju o uklanjanju barikada i eventualnim njihovim daljnjim akcijama. Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović u utorak je nakon odgode zajedničke sjednice predstavnika općina na sjeveru Kosova u kojima većinski žive Srbi rekao da će privremeni sporazum vlade Srbije, Kosova i KFOR-a o rješavanju krize ipak biti realiziran.

Napetosti na sjeveru Kosova izbile su prije dva tjedna pošto su kosovske vlasti pokušale zauzeti dva granična prijelaza prema Srbiji u tom dijelu zemlje, Jarinje i Brnjak, kako bi i tu preuzele kontrolu na granici i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije. U sukobima koji su uslijedili ubijen je kosovski policajac, a lokalni Srbi podigli su barikade na prometnicama. (Hina/mš)

 

 

 

 

 Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox