"Kotač promjene"- model za pridobivanje ljudi

Kako pridobiti ljude da se pridruže našim naporima za uspješno uvođenje promjena i preuzmu odgovornost za postizanje boljih rezultata poslovanja? Da bismo to postigli moramo pronaći djelotvorni način identificiranja i proaktivnog reagiranja na temeljne uzroke opiranja zaposlenika.

To znači da moramo mnogo više pažnje posvetiti ljudima nego razglabanju o strategiji i organizacijskoj strukturi. Preporučljivo je poduzeti odgovarajuće aktivnosti za nadilaženje dobro poznatih žalopojki zaposlenika koje se javljaju kada se poduzeće suoči s promjenama usmjerenima na nove oblike ponašanjai interpersonalnog komuniciranja.

Evo nekoliko takvih stavova managera srednje razine, polaznika jednog od mojih seminara za veliko zagrebačko proizvodno poduzeće:„Management bi u prvom stupnju svoje odluke trebao dosljedno provoditi, a ne samo deklarativno.“,  „Kako se odnositi prema „inertnim“ članovima uprave koji se protive uvonenju novih načina razmišljanja?“,  „Svi u poduzeću bismo trebali naučiti upravljati promjenama, a ne da promjene upravljaju nama.“, „Nedostatak povratnih informacija me demoralizira.“ Ovakva mišljenja mogu biti dragocjena za nadilaženje opiranja i jačanje spremnosti zaposlenika. PS/S.P.

Naslov članka: Kotač promjene
Autor: dr.sc. Davor Perkov

Izvor: Poslovni savjetnik br.62, str. 40-41.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox