Kotromanović kritizirao i Josipovića

Predsjednik SDP-ova Savjeta za branitelje i saborski zastupnik Ante Kotromanović u Zadru je rekao kako bi trebalo izraditi akcijski plan za spašavanje branitelja Purde i Marića - jer diplomatskim i drugim kanalima svi u vlasti mogli su učiniti više - od premijerke i ministara do predsjednika Republike.

Inzistiram od premijerke i predsjednika da se izradi taj akcijski plan. Kako smo imali akcijski plan za hvatanje generala Ante Gotovine, tako smo danas trebali imati takav plan za spašavanje Purde i Marića - rekao je zastupnik Kotromanović.

Ova vlast hrvatske branitelje pretvara u slučajeve, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare zadarskoga SDP-a saborski zastupnici Ingrid Antičević-Marinović i stožerni brigadir Kotromanović. Prozvali su institucije da od 2007. nisu učinile ništa kako bi zaštitile te ljude, iako su na raspolaganju imali zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji je u oba slučaja iskoristila Srbija.

Vlada nije učinila ništa da branitelja Tihomira Purdu zaštiti od progona u drugim državama, rekla je zastupnica Ingrid Antičević-Marinović te podsjetila da je hrvatska vlast još prije četiri godine zaprimila zahtjev od srbijanskoga odvjetništva glede slučaja Purda te da je još tada mogla primijeniti zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji po svim odredbama ne dopušta Purdino izručenje. Sada moramo ulaziti u motive zbog čega je vlast sve to tajila 2007. kao zmija noge. Da ne bi pala nekakva sramota na vladu jer Srbija od nas traži branitelja. Dakle, nije gledala tu osobu, to je žalosno. Vlast gleda kako će figurirati u određenoj situaciji, a ne mari za ljude, pa ni one koji su je stvorili - dodala je.

SDP načelno nije za ukidanje Tuđmanove abolicije iz 1998.

Na novinarski upit bi li trebalo izmijeniti ili ukinuti zakon o aboliciji, kojim je predsjednik Franjo Tuđman 1998. pomilovao gotovo sve pobunjene Srbe u Hrvatskoj, zastupnica Antičević je rekla da bi - trebalo razmisliti i vidjeti najprije koliko srbijansko pravosuđe ima optužnica ili zahtjeva za istragu nad hrvatskim braniteljima. Najprije bi trebalo vidjeti točne podatke, a onda bi trebalo razmisliti i o ukidanju tog zakona - dodala je Antičević-Marinović. (Hina/mš)

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox