Kovačević: Šprajc je htio prikazati film u kojem su HDZ-ovci nacisti

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević je odbacio izjave smijenjenog urednika središnjeg Dnevnika HTV-u Zorana Šprajca, te je istaknuo kako nije odobrio tekst o Vijeću HRT-a, kojeg je Šprajc emitirao u središnjem Dnevniku u nedjelju, 18. prosinca.

Kovačević ističe kako je nedjelju (18. prosinca) poslijepodne oko 17 sati, u desku informativnog programa vidio radnu verziju teksta o Vijeću HRT-a, no nije je odobrio već je čekao konačnu verziju.

Također navodi da je - kada je vidio konačan tekst na I-newsu HTV-a - odmah u 19 sati obavijestio 'back urednika' Dnevnika, Stipu Alfiera, da takav prilog ne može biti objavljen u Dnevniku zbog privatizacija etera i neprofesionalnog odnosa urednika, koji se osobno obračunavao s članovima Vijeća.

"Nepoštivanje hijerarhije"

Potom je, kaže, poslao mail Šprajcu i v.d. urednika informativnog programa Draženu Miočiću, u kojem je naveo da se ne slaže s polemikom preko etera već da takva pitanja treba rješavati na sjednicama Vijeća. Naglašava kako je Alfiera telefonski upozorio u 19,20 sati, a Šprajca u 19,37 sati. Drži da su oba urednika imala najmanje 20-tak minuta da se prilog izbaci jer je bio posljednji u Dnevniku, ali su se, kaže, oglušila o odluku glavnog urednika i emitirali prilog.

Ovdje se radi o potpunom nepoštivanju hijerarhije i radne discipline te o anarhiji u tom dijelu programa, zaključio je glavni urednik HTV-a.

"Satirički uradak"

 U nedjelju poslijepodne je, kaže, na vlastito zaprepaštenje pogledao i dvominutni "film" kojega su Šprajc i Alfier željeli pustiti u Dnevniku, a riječ je o satiričkom uratku dostupnom na you tubeu pod naslovom "HDZ i SDP dogovaraju primopredaju vlasti", u kojem su njemački nacisti prikazani kao članovi HDZ-a, a članovi SDP-a kao boljševici.

Glavni urednik HTV-a Kovačević navodi da je nakon 15-minutnog uvjeravanja zaustavio emitiranje filma, jer smatra da mu u Dnevniku nije mjesto. Dakle, apsolutno se ne radi o cenzuri već o svijesti o odgovornosti posla kojim se bavimo, o profesionalnosti i dostojanstvu, o prioritetu informacije umjesto žutila, dodao je.

Naglasio je da kao glavni urednik HTV-a ima pravo korigirati i ne emitirati priloge koji štete ugledu HTV-a.

Dnevnik bez Šprajca

 Podsjetimo, Zoranu Šprajcu je odlukom predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovaca izrečenqa mjera upozorenja zbog povrede radne obveze, dok je Dražen Miočić odlučio da Šprajc do daljnjega neće voditi i uređivati Dnevnik.

Šprajc je u nedjeljnom Dnevniku javno odgovorio na javno izrečen zahtjev Programskog vijeća za očitovanjem urednika i novinara zbog priloga posvećenog okolnostima pada Vukovara u kojem su objavljene "snimke razgovora" zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana. (Hina/jk)

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox