Krenulo potpisivanje kolektivnih ugovora?

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH izvijestio je danas kako se od zaposlenika u državnim tijelima već traži potpisivanje izjave oko provedbe članka budućeg kolektivnog ugovora koji regulira naknadu troškova prijevoza, premda novi kolektivni ugovor još nije potpisan, te traži obustavu tog izjašnjavanja.

Iako je potpisivanje novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike predviđeno za četvrtak, 2. kolovoza, u državnim se tijelima od zaposlenih već traži potpisivanje izjave kojom se regulira provedba odredbe članka 59. budućeg kolektivnog ugovora koja se odnosi na naknadu troškova prijevoza, navode iz tog sindikata.

Napominju kako se od službenika traži da sukladno članku 59. prijedloga novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike potpišu izjavu o tome žele li da im poslodavac kupi mjesečnu kartu ili isplati naknadu troškova prijevoza po kilometru, premda se članak o prijevozu još uvijek "pegla" na relaciji Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava - sindikati državnih službi pa, shodno, tome još nitko ne zna kako će na kraju stvarno glasiti.

Time Vlada, kao poslodavac, državne službenike i namještenike prisiljava na izjašnjavanje o nečemu što još nema karakter ni pravnu snagu propisa kojim se ugovorno reguliraju prava iz rada i po osnovi rada, zanemarujući pri tome obveze koje ima po Kolektivnom ugovoru koji istječe 31. srpnja 2012. godine, a kojim je predviđena isplata naknade troškova prijevoza unaprijed i to na plaći za prethodni mjesec, navode iz sindikata. (Hina/sh)

 

 

Foto:Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox