Krenulo sustavno cijepljenje turističkih djelatnika

U Hrvatskoj je prošlog tjedna i na terenu počelo prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika, a ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, vjeruje da će velika većina turističkih djelatnika od njih 70.000 biti procijepljena prije početka turističke sezone.


Ubrzano cijepljenje čitave populacije i prioritetno cijepljenje u turizmu mogući su zbog ubrzanja isporuka cjepiva u Hrvatsku. Kako je najavio predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hrvatska u narednom razdoblju dobiva 230.000 doza cjepiva tjedno, čime se značajno ubrzava cijepljenje populacije. Primjerice, prema planovima će se u Zagrebu dnevno cijepiti 10.000 ljudi, a kapaciteti cijepljenja se povećavaju u svim dijelovima zemlje.
 

Šaljemo gostima poruku sigurnosti i važno je da se turistički djelatnici odazovu u što većem broju. Cijepljenje se nastavlja organizirano po županijama, jer su nam turistički djelatnici prioritet. Očekujem da oni koji iskažu želju budu procijepljeni i prije početka sezone, izjavila je ministrica Brnjac.
 

S obzirom da je Hrvatska među prvim zemljama u svijetu započela sa prioritetnim i ubrzanim cijepljenjem turističkih djelatnika, početak cijepljenja pozitivno su popratili brojni strani mediji iz naših ključnih emitivnih zemalja poput Njemačke, ali i konkurentskim zemljama na Mediteranu, posebno iz Španjolske i Italije.
 
Cijepljenje turističkih djelatnika počelo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nastavljeno je u utorak u Istarskoj županiji te će ovih dana biti pokrenuto u svim ostalim obalnim županijama. U svim županijama vlada veliki interes turističkih djelatnika u turizmu, a zaposleni u većim turističkim kompanijama na cijepljenje dolaze organizirano u grupama.
 

Cijepljenje je jedan od ključnih preduvjeta za turističku sezonu. Na području Istarske županije predviđeno je cijepljenje približno 15 tisuća turističkih djelatnika te otprilike deset tisuća privatnih iznajmljivača, rekao je direktor turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.
 

Prema ranijoj anketi provedenoj među zaposlenicima najvećih hotelskih kompanija koje su članice Hrvatske udruge turizma, oko 70 posto turističkih djelatnika je izrazilo želju za cijepljenjem, što pokazuje odgovornost čitavog sektora i prema gostima i prema domaćem gospodarstvu.
 
Turistički djelatnici su podijeljeni u dvije prioritetne skupine. Prioritetni su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni zaposlenici koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu socijalnu distancu. U drugoj prioritetnoj skupini su zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog direktnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima.
 
Cijepljenje turističkih djelatnika dio je projekta ”Stay Safe in Croatia” kojim Hrvatska želi potvrditi svoju poziciju i percepciju kao sigurna turistička destinacija, i ove turističke sezone. Uz posebne sigurnosne oznake za objekte koje ispunjavaju visoke kriterije sigurnosti boravka turista, projekt uključuje i širenje mreže punktova za testiranje brzim antigenskim testovima diljem obale, sufinanciranje cijene testova za turiste, a pokrenuta je i akcija ”Hrvatski otoci - zeleni otoci” koji će posebno pokazivati epidemiološku situaciju na hrvatskim otocima.
 

Kontinuirano radimo na svim aspektima sigurnosti, dogovorili smo prioritetno cijepljenje za turističke djelatnike, izdvojili znatna sredstva za sufinanciranje brzih antigenskih testova, jedina smo država koja je od početka travnja otvorena za turiste, uključujući i građane trećih zemalja. Posebno veseli činjenica da su direktori regionalnih turističkih zajednica prepoznali važnost projekta 'Safe stay in Croatia' te su u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i regionalnim javno zdravstvenim službama uspostavili već 250 punktova za testiranje turista, izjavila je Brnjac.

 

PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox