Krenuo val poskupljenja: Podivljale cijena voća i povrća

Veliko snježno nevrijeme se smirilo ali posljedice se još osjećaju jer počelo je divljanje cijena uzrokovanih nevremenom pa je tako poskupjelo voće i povrće, a cijena kilograma zelene salate kreće se od 16 do 25 kuna, piše slobodnadalamcija.hr

Obilan snijeg koji je paralizirao gotovo cijelu Hrvatsku gotovo u je uništio i domaću proizvodnju lisnatog povrća i voća, i na otvorenom i u plastenicima, kupus, blitva, mlada salata, špinat, jabuke  bilježe rekordne cijene. Pod snježnim teretom urušavali su se plastenici i propadali usjevi, a samo u dolini Neretve pod snijegom je nestalo više od 150 plastenika, koji su bili tvornica povrća tijekom svih dvanaest mjeseci u godini, što je također pridonijelo smanjenju ponude mlade salate i blitve, te poremećajima na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Kako osnovna ekonomska računica kaže da manja ponuda uz istu ili veću potražnju rezultira porastom cijena tako su cijene voća i povrća na hrvatskim veletržnicama u veljači rapidno rasle u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, a prema informacijama s tržnica velikih hrvatskih gradova, pojedine vrste povrća skuplje su i do 60 posto.

Poskupjele su i sve vrste jabuka ali i uvozno voće, poput grejpa i banana. Iako grejp i banane nisu pretrprjeli izravne štete od snijega jer rastu u toplijim krajevima, zbog neprohodnih putova i ograničenja u prometu bila je manja ponuda ovoga voća na tržnicama. Slično je i s jabukom, koje je također nedostajalo, pa se tako prodavala i do 15 kuna za kilogram. Rekordni skok cijena svakako se tiče kupusnjača i zelene salate pa je tako kilogram zelene salate dosegnuo cijenu od 16 do 25 kuna, crveni kupus 10 kuna, kelj 10-15 kuna, a cvjetača i do 20 kuna. Stabilizacija cijena očekuje se za mjesec dana. (HT)

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox