Kriza bez kraja: Industrijska proizvodnja pala 5,5 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju pala za 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako industrija slabi, ali i prvi nagovještaj da bi u trećem tromjesečju gospodarstvo moglo oslabiti.

Državni zavod za statistiku objavio je da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u srpnju ojačala za 1,1 posto u odnosu na lipanj, dok je u odnosu na srpanj prošle godine pala za 5,5 posto. To je isti pad na godišnjoj razini kao u lipnju, što je posljedica slabljenja domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja u industrijskom sektoru. Slaba domaća potražnja te nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosna slabija inozemna potražnja, imaju negativan utjecaj na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Istodobno, restrukturiranje pojedinih industrijskih grana negativno utječe na razinu proizvodnje, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZS-a.

U srpnju je najviše, 17,4 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a s padom od 0,4 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda oslabila 0,1 posto. Proizvodnja energije porasla je, pak, 2,8 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 0,7 posto. Ukupno je u prvih sedam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 6,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U ovoj godini očekujemo nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja navode analitičari Raiffeisen banke. Nakon što je u petak objavljeno da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod pao za 2,1 posto na godišnjoj razini, ovaj pad industrijske proizvodnje prvi je važniji podatak koji pokazuje da bi i u trećem tromjesečju moglo biti nastavljeno slabljenje gospodarstva. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox