Križanič: Vladine mjere izvukle Sloveniju iz krize

Slovenski ministar financija Franci Križanič izjavio je da Slovenija izlazi iz krize, te za sljedeću godinu najavio prodaju državnih obveznica u vrijednosti 3 milijarde eura.

 

Govoreći na konferenciji za novinare povodom druge obljetnice djelovanja Pahorove koalicijske vlade, Križanič je rekao da je je ta vlada djelovala aktivno u vrijeme krize i da to već daje rezultate.

Pahorova vlada započela je svoj mandat upravo u vrijeme početka krize, zajedno s drugim europskim državama je u prvoj godini svog mandata provodila mjere održavanja zaposlenosti i socijalne politike, a sada je usmjerena na reforme za jačanje konkurentnosti, što već daje rezultate jer će ove godine opet biti zabilježen rast BDP-a, istaknuo je Križanič.

Vlada provodi aktivne mjere, ponovno se bilježi gospodarski rast i izašli smo iz najgorega razdoblja krize - rekao je Križanič.

Slovenija će, prema procjeni vladina ureda za makroekonomiju, ove godine zabilježiti rast BDP-a od 0,9 posto, dok vladine projekcije za iduću godinu predviđaju rast od 2 posto. Prošle je godine pad BDP-a iznosio rekordnih 7,8 posto, što je najviše bilo uzrokovano padom izvoza u članice EU zbog pada potrošnje izazvane krizom.

Križanič je da će Slovenija iduće godine izdati državne obveznice u vrijednosti tri milijarde eura, u trenutku kad stanje na financijskom tržištu bude najpovoljnije, i izrazio uvjerenje da se na uvjete kreditiranja Slovenije neće odraziti kriza u eurozoni.

S druge strane, oporba kao jedan od najslabijih rezultata Pahorove vlade ocjenjuje njeno djelovanje vezano uz gospodarsku krizu i veliko zaduživanje. Tako je Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, u ponedjeljak povodom polovice mandata aktualne vlade objavila da i ministra financija Križaniča smatraju odgovornim za to što se država u zadnje dvije godine dodatno zadužila za pet milijardi eura, stopom rasta duga koji je, kako tvrde u oporbi, najviši među zemljama Europske unije, te tako probleme s financiranjem državnih potreba prenijela na iduće generacije i iduću vladu.(Hina)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox