Kukuriku koalicija smije zamijeniti Gorana Habuša

Ustavni sud RH odbio je, kao neosnovanu, žalbu HDZ-a na rješenje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) RH po kojem je Kukuriku koaliciji dopušteno da mjesto kandidata Gorana Habuša u 3. izbornoj jedinici popuni drugom kandidatkinjom, nakon što je Habuš odustao od kandidature i skinut s liste.

Ustavni sud je u Odluci, objavljenoj na njegovim internetskim stranicama, naveo kako je - u odnosu na prigovor HDZ-a o nedopuštenosti zamjene drugom osobom osobe koja je odustala s prijedloga liste - dopušteno popuniti drugom osobom mjesto na predloženoj, ali još uvijek ne i prihvaćenoj kandidacijskoj listi, koje je ostalo nepopunjeno poslije pravodobnog odustanka osobe s liste.

Neosnovan prigovor

Prigovor HDZ-a da davanje dodatnog roka za kandidiranje samo jednoj stranci u izbornom postupku, predstavlja pogodovanje jednom sudioniku u tom postupku, Ustavni sud stoga je ocijenio neosnovanim.

Činjenica da je u parlamentarnim izborima 2011. do toga došlo, prema saznanjima Ustavnog suda, samo u odnosu na jednu listu ni pod kojim se uvjetima ne bi mogla tumačiti kao "pogodovanje" predlagatelju te liste, odnosno tom "jednom sudioniku u izbornom procesu", navodi Ustavni sud.

Prema mišljenju HDZ-a, davanje dodatnog roka za kandidiranje samo jednoj stranci u izbornom postupku, predstavlja pogodovanje jednom sudioniku u tom postupku, čime je narušena ravnopravnost ostalih sudionika izbornog natjecanja, te su svi ostali sudionici dovedeni u neravnopravan položaj. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox