Kulturne i kreativne industrije moćan su pokretač gospodarstva

Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i agencijom KEA European Affairs, koju je osnovala Europska komisija 24.i 25. listopada u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti, organizira b.creative konferenciju.

b.creative konferencija kao jedna od najvažnijih svjetskih konferencija na temu kreativnih i kulturnih industrija do sada je održana u Belgiji, Kini i Južnoj Koreji pa je odluka b.creative mreže koja u 116 zemalja okuplja veliki broj institucija, udruga i poduzetnika da četvrti domaćin bude Hrvatska i njen glavni grad Zagreb, odlična prilika za umrežavanje domaćih predstavnika sektora s kolegama iz inozemstva.

Philippe Kern osnivač i izvršni direktor KEA-e, vodećeg europskog savjetodavnog i istraživačkog centra za kulturne i kreativne industrije te sport, uoči dolaska u Zagreb izjavio je da je b.creative mrežu osnovao kako bi potaknuo povezivanje međunarodne mreže poduzetnika iz područja kulture i kreativnosti. b.creative mreža je snažna platforma koja svojim raznim aktivnostima kao pravi “borac za kulturu”, uz podršku Europske komisije radi na umrežavanju i vidljivosti sektora. Važna aktivnost koju provodi jest i lobiranje budući da je prepoznala da se kulturnim i kreativnim industrijama kao snažnim pokretačima ekonomije treba posvetiti više pažnje u kontekstu kreiranja javnih politika i strategija Vlade.

Ključno je da značaj i snagu kreativnog poduzetništva koje mijenja ekonomsku sliku svijeta prepoznaju donosioci političkih odluka, koji donošenjem pravih mjera mogu unaprijediti status kreativne ekonomije u jednoj zemlji. Kern kao dvije mjere koje donose najbolji učinak izdvaja financijsku potporu koja podrazumijeva porezne olakšice, popuste ili subvencije te osiguranje. Nadalje, iznimno važnim smatra uspostavu jakog regulatornog režima koji nagrađuje ulaganja u kulturu, kao npr. u intelektualno vlasništvo i udio za lokalni sadržaj.

S Kernom se slaže i predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Ivana Nikolić Popović koja ističe da će MSU tijekom dva dana održavanja konferencije biti mjesto na kojem će kulturnjaci i kreativci moći razmijeniti iskustva, istražiti mogućnosti suradnje te se educirati o novim trendovima kroz predavanja, panele i radionice.

“Po prvi puta u Hrvatskoj, najugledniji europski i hrvatski stručnjaci, između ostalih, predstavnici Svjetske banke i Europskog investicijskog fonda, otvorit će raspravu o financiranju kreativnih i kulturnih industrija, jednog od najbrže rastućih sektora u cijelom svijetu. Na konferenciji će se predstaviti garancijski program Europskog investicijskog fonda te mogućnosti dobivanja sredstava potpore za kreativne poduzetnike pa će informacije koje će sudionici dobiti biti itekako korisne”, izjavila je.

Kreativne i kulturne industrije su za razvoj i rast gospodarstva svake zemlje izuzetno važne jer doprinose visokoj dodanoj vrijednosti ostalih gospodarskih sektora te prelijevaju svoje vrijednosti na ostale sektore. I ono što je posebno važno - imaju potencijal otvaranja novih radnih mjesta kroz aktivaciju i razvoj poslova baziranih na intelektualnom vlasništvu.

Svoje sudjelovanje na konferenciji osigurajte na: http://bcreativetracks.com/hr/zagreb-2019-hr/

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox