Kupac Brodosplita mogao bi ovršiti državu?

Ilustracija

Ministarstvo gospodarstva u kontekstu aktualnih rasprava o kašnjenju privatizacije Brodosplita, priopćilo je da bi sklapanjem ugovora o prodaji Brodosplita DIV-u, taj ugovor postao ovršna isprava na temelju koje bi kupac imao pravo namiriti svoja potraživanja na teret državnog proračuna. 

Zbog toga, pojasnili su Hini iz Ministarstva, prije potpisivanja ugovora mora se pronaći "mjesto i novac" u državnom proračunu inače bi kupac mogao ovršiti državu.

Ugovor se potpisom solemnizira kod javnog bilježnika, čime on postaje ovršna isprava. Da je ugovor potpisan, onog trenutka kada bi kupac aktivirao potrebu isplate potpore za restrukturiranja, a da za to u proračunom nisu osigurana sredstva, imao bi pravo ovršiti ugovor na teret državnog proračuna, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Ministarstvo gospodarstva ističe da prema zakonu, korisnici državnog proračuna mogu preuzeti obveze na teret državnog proračuna samo za namjene i do visine utvrđene državnim proračunom. Podsjeća da je 16. srpnja ove godine prijedlog ugovora o prodaji Brodosplita poslan Europskoj komisiji zajedno s izmjenjenim Planom restrukturiranja u dijelu koji se odnosi na dinamiku financiranja troškova restrukturiranja. Mjesec dana kasnije, u Vladu je stiglo pozitivno mišljenje Europske komisije. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox