Kupila kruh za 4 kune i platila kaznu od 50 kuna

Osječanka je došla kupiti kruh od četiri kune, a zbog toga što nije uzela račun inspektori Porezne uprave naplatili su joj kaznu od 50 kn.

Nakon što je dugo čekala u redu da kupi kruh koji je ispečen dan ranije i zbog toga jeftiniji 55-godišnja Osječanka sigurno nije ni slutila da će joj to biti najskuplji kruh u životu. Zbog novog propisa Porezne uprave, čiji inspektori ovih dana stoje ispred prodavaonica kontrolirajući izdavanje, ali i čuvanje računa, kruh od četiri kune na kraju ju je zbog kazne stajao 50 kuna!

Bila sam u šoku kad mi je prišao inspektor i upitao me za račun. Nisam ga uzela jer to ne običavam i tako je bilo i taj put. Uzalud sam objašnjavala inspektoru da kruh nisam ukrala, već da sam ga kupila. Bio je nemilosrdan, ispričala je Osječanka, dodavši da se, osim što je ostala bez znatnog iznosa za samo kilogram kruha, osjećala neugodno među brojnim kupcima, koji su, kako kaže, odmah požurili po svoje račune kako bi izbjegli plaćanje kazne. Prema zakonu računi se moraju čuvati sve dok traje jamstveni rok za kupljeni proizvod. Iznenađeni su i trgovci, iako su prema zakonu kupcima dužni izdati račun. Naime, kontrole nisu pojačane samo pri izlasku iz prodavaonica nego i u njima, gdje porezni inspektori provjeravaju trgovce jesu li izdali račun te sadržava li sve propisane stavke.

Riječ je o Zakonu o PDV-u, kojim se propisuju kazne pravnim osobama ako račun ne sadržava sve propisane podatke i obavijesti, piše Glas Slavonije. Kazne su od tisuću do 200 tisuća kuna, a pošteđeni nisu ni trgovci odgovorni za rad trgovine, koje u slučaju nepoštovanja odredbe očekuje od 500 do 10.000 kuna kazne.  Iznimka su proizvođači povrća ili voća koji svoje proizvode iznose u za to predviđene prostore na tržnicama. Pri takvoj prodaji nije propisana obveza vođenja trgovačkih knjiga, izdavanja računa i sl. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox