Kupnja glasača iz državno-javnog sektora proračunskim novcem kao daljnja balkanizacija

Kolumnist Business Media Group-e mr.sc. Goran Jungvirth u novoj kolumni

Jedine 'reforme' koje su se vladajući sjetili pred izbore – je povećanje plaća u državnom i javnom sektoru. To bi inače trebalo zabraniti u suvremenim demokratskim državama - da u izbornoj godini vladajuća stranka povećava plaće i mirovine i tako novim zaduživanjem države kupuje glasove na predstojećim izborima.

S druge strane, zbog zadržavanja 'statusa quo' u državnoj i javnoj upravi, odnosno odbijanjem daljnjih reformi u svrhu povećanja učinkovitosti, država će i dalje stagnirati, a razina rasta inflacije se nastaviti. Tako da će i ovi koji su ovim populističkim potezom kratkoročno profitirati – dugoročno će izgubiti, kao i njihovi potomci

Zato mi se čini da mnogi nisu potpuno svjesni obujma povećanja materijalnih prava zaposlenika u državnom i javnom sektoru pred same izbore.

Ne da 'postajemo' Srbija, nego Turska

Premijer Andrej Plenković se bez problema i ustručavanja u medijima hvali 'da nikada u povijesti nije bilo takvog povećanja plaća u državnom i javnom sektoru' za 244.000 zaposlenika koji tamo rade. Impresivna brojka, uz onu od 220.000 članova HDZ-a koji će sigurno izaći na višestruke izbore ove godine.

I dok bi se neki premijer u zapadnoj Europi sramio tako što javno ponavljati, jer je riječ o kupovini glasova, Plenković s tim nema problema. Neki ga zbog tzv. 'Lex AP-a', zakona kojim želi kazneni progon za zviždače iz istraga, uspoređuju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u vezi kontrole nad medijima.

Zbog povećanja plaća samo mjesec dva pred izbore – može ga se pak usporediti s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom koji je prošle 2023. godine, samo nekoliko dana pred izbore, dignuo plaće u javnom sektoru za 45 posto!!

Umjesto učinkovitosti javne uprave, nova zaduženja te potrošnja i na uhljebe

U Hrvatskoj trenutno i vlasti i sindikatima javnih i državnih službi odgovara status quo i nepromijenjena situacija što se tiče reformi državne i javne uprave. Povećanje plaća samo će kratkotrajno pomoći spomenutim zaposlenicima, ali dugoročno će sustav postati dodatno neodrživ i neefikasan.

Neki istaknuti hrvatski ekonomski analitičari već su došli do brojki i prije nego se njima pohvalio premijer. Do najnovijeg povećanja koje stupa na snagu s plaćama za ožujak, materijalna prava zaposlenika će se povećati za 1,63 milijardi eura. To znači dodatnih 12,3 milijarde kuna godišnje za plaće u državnom i javnom sektoru.

Naravno, neki će reći da su ovakva povećanja plaća opravdana s obzirom na rast troškova života. Drugi će tvrditi da je ovo samo najskuplji pokušaj kupovine glasova u novijoj hrvatskoj povijesti, pogotovo jer smo u izbornoj godini. Ali trebamo biti svjesni da sve to netko mora i - platiti.“, zaključio je u objavi na društvenim mrežama istaknuti ekonomski analitičar Ivica Brkljača, komentirajući predizborno dizanje plaća političkom direktivom.

Je li povećanje zasluženo

Pogledajmo stanje u državnim i javnim službama - liste čekanja u javnom zdravstvu su beskonačne, pravosuđe je opterećeno stotinama tisuća neriješenih predmeta, a i visoko obrazovanje nije iznimka, s padom rangiranja na međunarodnoj razini, nakon 'vraćanja biblijskih vrijednosti' na Zagrebačko sveučilište od strane bivšeg rektora.

S druge strane u javnom i državnom sektoru, ne samo da se ne događaju reforme, tamo kao da se događaju anti-reforme. Tako se planira ponovno uvođenje vojnog roka, a kako će to modernizirati Hrvatsku vojsku - može odgovoriti svatko tko se imalo razumije u suvremeni način ratovanja.

Hoće li povećanja plaće spriječiti liječnike da migriraju u razvijenije države? Po jedan, svaka dva dana, prema godišnjoj statistici. Sustav se cijeli raspada. Pred pandemiju 2020. godine bio sam u Klinici za plućne bolesti iz koje su me poslali u drugu da obavim pretrage jer tamo nisu radili postojeći rendgeni. Niti jedan. Kakva je tek situacija van glavnog grada?

Hoće li povećanje plaća od nekoliko stotina eura spriječiti suce da oslobađaju podobne uz konstrukcije poput 'van misaonog fokusa'? Ili da kao olakotne okolnosti silovatelju uzimaju sudjelovanje u ratu?

Ili da glavni policijski inspektor za korupciju bude optužen za istu, poput nedavno u Dalmaciji?

Plaće su povećane, a hoće li taj potez poboljšati rezultate? Ako neće i to ubrzo, povećat će se i nezadovoljstvo građana prema državnim i javnim institucijama.

Zato ovo povećanje plaća u javnom sektoru postavlja neka teška pitanja i otvara neke nove  kontroverze u političkoj odgovornosti i predizbornoj političkoj kulturi.

Pružimo im kontra efekt ove mjere izlaskom na izbore

Dok su neki oduševljeni ovim korakom, drugi su zabrinuti dugoročnim financijskim posljedicama i zadržavanjem 'statusa quo' unutar državne i javne uprave koje vabe za reformama.

Postavlja se opravdano pitanje hoće li ova povećanja zaista poboljšati kvalitetu života građana, ne samo iz državno-javnog sektora kojima su povećane plaće, već i građana iz privatnog sektora, kao korisnika usluga iz državno-javnog sektora.

Ili će se ovim potezom samo dodatno opteretiti proračunsku blagajnu? Sve to treba biti u našim mislima kada budemo izlazili na izbore. Jer, da, mi biramo, ali naši izbori imaju dugoročne posljedice koje će osjećati ne samo mi i naša djeca, već i unuci, i tako dalje, sve do praprapraunuka, koje je trenutna vlast ovim potezom dodatno zadužila.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Poslovnog savjetnika

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox