Kupovna moć prosječnog građanina Hrvatske tek trećina europskog prosjeka

GfK GeoMarketing svake godine provodi analizu kupovne moći građana za 42 zemlje u Europi. Purchasing Power Index predstavlja raspoloživi iznos za ukupnu vrijednost roba i usluga  koje građani nekog područja  mogu nabaviti godišnje. Kupovna moć prosječnog građanina Hrvatske za razdoblje 2010/11 iznosi oko 4.800 eura, što je tek oko trećine europskog prosjeka.

 

Dakle,  kupovna moć predstavlja zbroj svih dostupnih novčanih sredstava po stanovniku  -  neto primanja građana jedan je od najznačajnijih indikatora potrošačkog potencijala. Prodaja roba i usluga direktno ovisi od razine kupovne moći.

Prosjek  kupovne moći po stanovniku za Europu je 11.945 eura i pokazuje mali rast (2,1%) u odnosu na prošlu godinu kada je iznosio 11.699 eura. Hrvatska je rangirana na 29. mjestu s iznosom od 4.808 eura (što je tek oko 34% europskog prosjeka). U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pala za dva mjesta na ljestvici od 42 zemlje Europe u kojima se izračunava indeks kupovne moći.

 

Kriza uzela svoj danak

 

Novi podaci o kupovnoj moći generalno pokazuju posljedice ekonomske krize koje su se različito odrazile u mnogim zemljama. Bogatije zemlje imale su tek neznatan pad s izuzetkom Švedske gdje je došlo do zapaženog rasta. Portugal, Italija, Irska, Grčka, Španjolska bilježe pad. Zapažen rast pojavio se  u Turskoj, i to čak oko 10%, te je sada preskočila zemlje s jačim posljedicama krize kao što su na primjer Mađarska, Hrvatska i Baltičke zemlje.
Nama zanimljiva usporedba sa Slovenijom pokazuje da je tamo kupovna moć već na oko 84% europskog prosjeka dok je to u Hrvatskoj tek na trećini.

 Kupovna moć je koristan indikator za kalkulaciju prodajnog potencijala za neku zemlju u cjelini, ali i za puno uža područja – sve do regija koja su manja od općina. Taj podatak znatno olakšava i ciljano planiranje promotivnih kampanja ili planiranje/odabir lokacija poslovnica banaka, osiguravatelja, maloprodajnih objekata i dr. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox