"Kvartet" dao potporu Obami glede Bliskog istoka

Bliskoistočni kvartet mirovnih pregovarača, SAD-a, EU-a, Rusije i UN-a, izrazio je snažnu potporu stajalištu američkog predsjednika Baracka Obame o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba i postizanja mira.

Kvartet je u priopćenju pozvao dvije strane na ozbiljne i sadržajne pregovore i dogovor oko svih ključnih pitanja.

Članovi Kvarteta se u potpunosti slažu da hitno treba riješiti pitanje sukoba između Izraela i Palestinaca - stoji u zajedničkom priopćenju.

Kvartet ponavlja svoj glasni poziv dvjema stranama da premoste trenutne prepreke i da bez odlaganja i preduvjeta obnove direktne bilateralne pregovore - dodaje se u priopćenju.

Obama je u svom govoru u četvrtak potvrdio da SAD čvrsto stoji uz Izrael po pitanju sigurnosti. Pozvao je dvije strane da sklope mirovni sporazum koji bi rezultirao dvjema državama, Izraelom i Palestinom, koje bi dijelile granicu iz razdoblja prije nego je Izrael 1967. u Bliskoistočnom ratu zauzeo Zapadnu obalu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se u petak sastaje s Obamom u Washingtonu, odmah je reagirao i ocijenio da bi takav scenarij značio da su izraelske granice "neobranjive", sugerirajući da američka vlada ne razumije probleme s kojima se Izrael suočava.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori vođeni pod okriljem SAD-a neslavno su propali prošle godine nakon što se Palestinska uprava povukla zbog odbijanja Izraela da produlji moratorij na izgradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima.  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox