Lakše do stana: Država će graditi i jeftinije iznajmljivati stanove

Mladi bi ubuduće trebali lakše doći do stana. Naime, vlada planira zadržati državnue subvencije, odnosno pomoć države pri otplati rata kredita te uvođenje novog modela najma, piše dnevnik.hr.

Istraživanje Centra Nekretnine pokazuje da su cijene sada pala oko 5 posto, no to još nije dovoljno. Četvorni metar stana u Zagrebu stoji 1.744 eura, u Rijeci 1.599, u Splitu 2.410, a u Osijeku 1.164 eura.

Novi ministar je svjestan kako su neprodani stanovi mrtvi kapital te najavljuje subvencije za prve nekretnine i novi model najma.

Moramo osigurati jeftine najmove, moramo skinuti cijene za kupovinu stana. A na taj način i produžavamo odluku ljudi gdje će im biti ono sidro, gdje će im djeca ići u školu i na fakultete, kazao je novi ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak.

Plan je investitore stanova za najam dijelom osloboditi PDV-a. Investitore i banke najviše veseli najava državnih subvencija. Kupci koji su bili u nedoumici oko kupnje stana su se zbog novodefiniranih uvjeta državne subvencije odlučili na kupnju nekretnine, rekao je Nino Frković, viši specijalist za posredovanje tvrtke Zagreb nekretnine. Prema nekim procjenama samo je u Zagrebu oko 10.000 neprodanih stanova, a stručnjaci očekuju daljnji pad cijena. (jk)

 

Izvor: www.net.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox