Lažiranjem prometnih nezgoda, ukrade se 300 milijuna kuna godišnje

Pravare na lažiranju šteta i tjelesnih ozljeda osiguravatelje u Hrvatskoj godišnje stoje čak 200 do 300 milijuna kuna, piše Večernji list. Croatia osiguranje Državnom je odvjetništvu predalo analize za osam modela na prijevarama za lažne sudare.

U Croatia osiguranju su otkrili kako vlasnici automobila više klase kao što su Mercedes i BMW, nakon navodnih prometnih nesreća ne popravljaju kod zastupnika tih automobila u EUROlineu i Tomiću nego u malim i nepoznatim autoservisima. U tim radionicama se s neošetećenih automobila stavljaju dijelovi vozila slupanih u sudaru kako bi se činilo da je auto zaista imao sudar. Nakon toga se sastavi policijski zapisnik, a vozilo se otpremi na procjenu štete u Croatia osiguranju.

Kako bi ta priča "prošla" upleteni su svi u lancu, od vlasnika automobila, autoservisa, deponija odakle se nabavljaju razbijeni dijelovi, do procjenitelja, policajaca i odvjetnika.

Bosna i Hercegovina

Najviše nesreća lažira su u Republici Srpskoj, a najviše se odšteta za lažne sudare isplati u Slavonskom Brodu.  Večernji list, piše kako se dosta odšteta za lažne sudare isplati i u Dalmaciji, što se objašnjava blizinom Hercegovine, gdje se mogu lažirati nezgode.

U analizi Croatia osiguranja, navodi se kako je područje Splitsko-dalmatinske županije pogodno za lažiranje prometnih nesreća jer je na tom području mnoštvo autoservisera i deponija autodijelova. U analizi se splitsko područje ocjenjuje kao područje gdje ljudi vole voziti skupocjene automobile. Također, osobe koje surađuju u preprodaji dijelova međusobno vrlo usko surađuju, dok se rezervni dijelovi za automobile najviše krijumčare preko Bosne i Hercegovine. U analizi se spominje kako se najveći i najopremljeniji deponij na području Dalmacije na kojem se mogu pronaći dijelovi za sve modele, posebno za one visoke klase, piše Večernji list. (jk)

 

 

 

 

Izvor: Večernji list. 7. veljače 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox