Lažnim kvizovima prevarili 163.000 ljudi i zaradili 32 milijuna eura

Foto: Shutterstock

U posljednjih devet mjeseci više od 163.000 građana Srbije u lažnim televizijskim i radio kvizovima te igrama na sreću oštećeno je za oko 32 milijuna eura.

Za organizaciju velike prijevare sumnjiči se Radu Jovčića, vlasnika i direktora Fonlidera, njegovog zamjenika Radivoja Pušonju i Dušana Morača, direktora televizije „Duga sat“ i „Astro“, piše Blic

Sumnja se da su njih trojica u posljednje tri godine organizirali lažne kvizove i igre na sreću u čemu su sudjelovali i sami zaposlenici televizija. Slušatelje i gledatelje varali su na način da ih uključe u program televizije i radija preko telefonskih poziva ili SMS-ova. Uključenje ih je skupo koštalo jer cijene poziva i SMS-ova preko brojeva koje je grupa davala za igre na sreću i kvizove bile su znatno više od redovnih tarifa. Pitanja u kvizovima bila su lagana, a zaposlenici bi zvali i griješili, dok bi slušatelji i gledatelji čekali na otvorenim linijama i plaćali svaku započetu minutu razgovora. U drugim slučajevima na pitanja se odgovaralo SMS-ovima koji su se naplaćivali i po 30 kuna.

Na kraju bi nagradu, koja zapravo nije ni postojala, uvijek osvojio neki pripadnik skupine koja je varala publiku željnu lake zarade. Policija je blokirala sve bankovne račune prevaranata na kojima je bilo i do 370.000 eura.

Uhićeno je 18 osumnjičenih, ali sumnja se da su slične prijevare sa kvizovima organizirane ne samo u Srbiji već i u okolnim zemljama i to od 2009. godine - kazao je izvor Blica detalje iz policijske akcije “Graham”. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox