Libijcima s neba palo 234 milijuna dolara

Britansko ratno zrakoplovstvo prevezlo je u Libiju 40 tona svježe tiskanih novčanica, dio njih s likom Moamera Gadafija, kako bi nova vlast mogla platiti javne službenike, a banke napuniti ispražnjene bankomate.

Oko 280 milijuna libijskih dinara, što odgovara 234 milijuna dolara, dio je paketa od 1,5 milijardi dolara koji je Gadafi naručio od britanske tiskare novca De La Rue Plc, a koje je London u ožujku zamrznuo nakon što je libijska vlada počela krvavi obračun s prosvjednicima. Sada, kada su snage Nacionalnog prijelaznog vijeća svrgnule Gadafijev režim, Britanija je odobrila slanje novca. Ostatak narudžbe bit će dostavljen vrlo brzo, priopćio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Nedostaje nam gotovine, rekao je guverner libijske narodne banke Gasem Azzouz dok je čekao specijalni teret u zračnoj luci u Bengaziju u srijedu poslije ponoći.

Dodao je da javni službenici već dugo nisu primili plaću i da brojni Libijci čuvaju novac "u čarapama" jer nemaju povjerenje u bankovni sustav. Prema tečaju od 1,9 libijskih dinara za jedan američki dolar, 280 milijuna dinara vrijedilo bi oko 234 milijuna dolara, no vjerojatnije je da na "crnoj burzi" u Bengaziju ne vrijedi više od 200 milijuna dolara. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox