Lidl i Plodine najjači Konzumovi konkurenti

Tržište maloprodaje mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u Hrvatskoj u 2011. ukupno je raslo 5,3 posto u odnosu na godinu prije, a Konzum je i dalje najznačajniji trgovac u Hrvatskoj sa tržišnim udjelom nešto ispod 30 posto, no nastavljen je trend smanjivanja njegove dominacije.

Pokazalo je to danas objavljeno istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u 2011. koje je provela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na uzorku od 55 poduzetnika koji su, prema ostvarenim prihodima, najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj.

Usporedba ukupnih prihoda poduzetnika pokazala je da je tržište maloprodaje u 2011., unatoč nastavku krize, ukupno raslo za 5,3 posto u odnosu na godinu ranije, dok je tržište veleprodaje naraslo za 2 posto.

Međutim, i u 2011. godini je nastavljen trend smanjivanja dominacije Konzuma, a rasta njegovih glavnih konkurenata. Konzum je ipak najznačajniji trgovac u Hrvatskoj koji drži tržišni udio nešto ispod 30 posto i lidersku poziciju u jedanaest županija u Hrvatskoj te Gradu Zagrebu.

No, navode iz Agencije, jedna od značajki tržišta maloprodaje je i uspješnost regionalnih i lokalnih trgovaca koji i u 2011. bilježe rast prometa i tržišnih udjela.

Zahvaljujući visokom rastu prihoda prvi Konzumov konkurent u 2011. postale su Plodine.

Međutim, uvjerljivo najveći skok prihoda u 2011. imao je Lidl koji je zahvaljujući tome postao treći najjači trgovac u Hrvatskoj. Lidl i Kaufland članice su Schwarz grupe i zajedno su najjači Konzumov konkurent u Hrvatskoj s oko 15 posto tržišnog udjela. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox