Linić najavio otpuštanje 20.000 zaposlenih u državnom i javnom sektoru

Ministar financija Slavko Linić najavio je u razgovoru za Dnevnik HTV-a da će se pored smanjena materijalnih prava iz kolektivnih ugovora ići i na smanjenje broja zaposlenih u državnom i javnom sektoru za oko 20.000.

Ono što smo za ovu godinu isplanirali, a to je da se moramo odreći dobrog dijela kolektivnim ugovorima ugovorenih bonusa, poput božićnica, regresa za godišnji odmor i načina obračuna prijevoza troškova, vrijedi i za iduću godinu ali i idemo na smanjene broja zaposlenih jer ocjenjujemo da više nema potrebe dirati visinu plaća, rekao je Linić, po kojem bi taj broj u državnoj upravi i javnom sektoru bio nešto oko 20.000.

Komentirajući podatak po kojem je BDP u drugom je tromjesečju realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Linić je rekao da ne odustaje od prognoze da će BDP na kraju godine biti na nuli. Za prijedlog zakona o financijskom poslovanju, koji je vlada danas poslala u saborsku proceduru, Linić je rekao da je njime poslana politička poruka. Vi koji se bavite poslom morate svoje obveze izvršavati. Plaćanje poreza ali i plaćanje radnika, plaćanje dobavljača mora biti vaša prva obveza. Obveze su obveze, njih se mora izvršavati i više nema tolerancije takvog nezakonitog, ja bih rekao neodgovornog ponašanja, kazao je ministar financija.

Pojasnio je da se zakonom o financijskim poslovanju omogućuje da vlada pomogne s ostalim vjerovnicima u nagodbama. U ovom zakonu imamo postojeću situaciju, gdje procjenjujemo da ćemo u šest mjeseci moći riješiti oko 60.000 pravnih subjekata koji nisu ozbiljno shvatili svoje obveze, rekao je. Prema predloženom zakonu država i lokalna samouprava svoje obveze moraju podmiriti u roku 30 dana, kao i gospodarstvenici koji se mogu dogovoriti sa svojim dobavljačima i 60 dana. Upitan što će biti s općinama i gradovima koji neće moći ispoštivati svoje obveze, Linić je rekao da će morati pronaći novce i dodatna sredstva i zaključio da će početi raditi ono što radi vlada - rezati rashode, troškove i ponašati se odgovorno prema poreznim prihodima. Politika vlade, kazao je Linić bit će spašavati tvrtke koje imaju tržište i postojeće programe koje mogu opstati ali i mijenjati vlasnike tvrtki koji su bili neodgovorni. (Hina/HT)

 

 

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox