Linić: Nitko se ne pokreće nego svi čekaju da Vlada nešto poduzme

Hrvatska je u teškoj krizi i recesiji, no Vlada je i dalje optimistična da će u drugoj polovici godine krenuti investicije i početak gospodarskog oporavka, izjavio je ministar financija Slavko Linić.

Komentirajući podatke po kojima je Hrvatska ponovno u recesiji, Linić je nakon sjednice Vlade rekao da "ako brojke pokazuju negativne trendove onda je to recesija", što Vlada nikada nije ni osporavala.

Pritom je izrazio žaljenje što neovisni analitičari i kritičari ne vjeruju Vladi već smatraju da ona ništa ne radi. Oni se drže samo brojki, poput statističara, a ne gledaju Vladin program u cjelini, kaže Linić. Ministar financija također je kritizirao gospodarstvenike jer, iako je Vlada dosad gospodarstvo rasteretila za tri milijarde kuna, nitko se ne pokreće nego svi čekaju da Vlada nešto poduzme.

Oporavak ove godine

No, Linić je i dalje uvjeren u početak oporavka ove godine jer vjeruje da će investicije krenuti u drugoj polovici godine.

Netko misli da se s investicijama može početi u 50, 60 dana jer ne sluša ono što neprekidno govorimo - da smo u prvih šest mjeseci u stanju pripremiti projekte, financiranje i ljude koji će izvesti sve te poslove, te započeti strukturne promjene u trgovačkim društvima u kojima se do sada samo trošilo, rekao je Linić.

Novu prognozu Ekonomskog instituta o ovogodišnjem padu BDP-a za jedan posto prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić prokomentirao je izjavom kako smo sada "dva puta bolji nego što smo bili jer se dosad govorilo o padu od dva posto".

To su činjenice o kojima je govorila i sadašnja Vlada, poglavito kada je tvrdila da su lažne tvrdnje HDZ-a da je Hrvatska izašla iz krize, rekao je Čačić novinarima. Na upit jesu li protuzakonite naknade za plaćanje energenata, poput novouvedene naknade za plin, kao što to sugeriraju udruge potrošača, Čačić je kazao kako je svaka odluka koju donese Vlada u skladu sa zakonom. (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox