Linićev plan uštede: Rezanje plaća ili osnovica manja do 3 posto

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Plan ministra Linića na plaćama u 2013. uštedjeti dodatnih 800 milijuna kuna, što znači da bi se za tu svrhu u proračunu osiguralo 20,5 milijardi kuna.

Samo neka prijeti, ništa od toga ministar Linić ne može provesti. Upravo pripremamo tužbu zbog otkazivanja kolektivnog ugovora i podnijet ćemo je ovih dana. Na isti ćemo način odgovoriti i u prosincu ako ne dobijemo božićnicu, odgovor je Vilima Ribića, jednog od čelnika sindikata u sustavu obrazovanja koji su uspjeli pomrsiti Linićeve proračunske planove za ovu godinu.

Zajedno s proračunom za iduću godinu, Ministarstvo financija priprema i rebalans za 2012., a osim izdataka za brodogradnju, glavni su mu problem povećani izdaci za plaće.

Nije problem u ministrima koje Slavko Linić proziva, već u njemu. Kad je određivao masu plaća za ovu godinu, on nije uzeo u obzir ugovorene obveze, kaže Ribić javno, što neslužbeno govore prozvani Milanovićevi ministri iz resora obrazovanja, policije, zdravstva i pravosuđa.

Od njih se očekivalo da zajedno s ostalima ove godine uštede na izdacima za zaposlene oko dvije milijarde kuna.

Trebali su otkazati ugovore na određeno i honorarnu suradnju, srezati prekovremene i natjerati sindikate da se odreknu prava iz kolektivnih ugovora.

Linićev plan uštede nije do kraja uspio, fond za plaće mogao bi biti probijen za milijardu kuna, pa je u nadmetanju između moćnog ministra financija i prvih ljudi ključnih resora pala ideja da se i njih kazni rezanjem dužnosničkih plaća.

O tome nitko od njih javno ne govori, ali neslužbeni izvori kažu da je moguće da će iduća godina početi smanjenjem osnovice plaća za sve na proračunu iako su još prije mjesec dana ministri govorili da to neće činiti.

Ako Linić ustraje u tome da se 2013. na plaćama mora uštedjeti 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji plan, a sindikati odbiju ponude za daljnje smanjenje naknada uz plaće - preostaje mu jedino rezanje osnovice plaća, piše vecernji.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox