"Ljubljanska banka" pred njemačkim sudom?

Njemačka odvjetnička kuća Fuchsgruber KG preuzela je slučaj zastupanja bosanskohercegovačkih državljana prijeratnih štediša "Ljubljanske banke" i planira prenijeti problem stare devizne štednje na razinu spora između Njemačke i Slovenije, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Safet Alimehaj, kojega taj list navodi kao predstavnika te odvjetničke tvrtke, objasnio je kako je glavni cilj osigurati da se Njemačka proglasi nadležnom u rješavanju spora sa Slovenijom odnosno "Ljubljanskom bankom" i NLB bankom.

Nijemci to mogu uraditi s obzirom da je 'Ljubljanska banka' u toj zemlji prije rata također preuzimala štednju a novce prebacivala u Sloveniju, kazao je Alimehaj.

Na internetskoj stranici tvrtke Fuchsgruber KG moguće je pronaći podatak kako su oni specijalizirani za slučajeve investicijskih prijevara, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, no uz pobrojane aktualne slučajeve kojima se bave nema i onog "Ljubljanske banke".

Navodno je strategija te tvrtke prisiliti Sloveniju kao članicu Europske unije da isplati dugovanja državljanima BiH pod prijetnjom kako će je u protivnom tužiti Njemačka. Sud u Njemačkoj treba donijeti odluku kako će proces ići, prema zakonu Njemačke ili Slovenije. Rješenje će biti doneseno vrlo brzo, uvjeren je Alimehaj.

Iz Fuchsgrubera KG su u tom cilju pokrenuli medijsku kampanju u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj kako bi javnost upoznali s problemom stare devizne štednje.

Za sredinu studenog u Berlinu su, kako se navodi, s istim ciljem planirani prosvjedi oštećenih štediša iz BiH pred veleposlanstvom Slovenije. Želimo da svi vide kako Slovenija ne ispunjava svoje obveze, kazao je Alimehaj. On, međutim, nije objasnio tko je zapravo angažirao Fuchsgruber KG da zastupa bivše štediše "Ljubljanske banke".

Procjenjuje se kako "Ljubljanska banka" prijeratnim štedišama iz BiH duguje najmanje 600 milijuna eura. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox