Londonski City otpušta 13 tisuća radnika

Foto: pursuingmeaningfulwork.com

Iz londonskog Cityja će sljedeće godine otpustiti oko 13.000 radnika, navodi se u najnovijoj studiji, pa će broj zaposlenih u tom financijskom centru Velike Britanije i čitave Europe pasti na najnižu razinu još od početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Financijske kompanije s područja Cityja su do sada smanjile broj zaposlenih za više od 100.000 u odnosu na svoj vrhunac iz 2007. godine, kao posljedica četverogodišnje krize, koja je donijela velike promjene bankarskom sektoru, prenosi Reuters.

Prema podacima britanskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), nastavak otpuštanja će rezultirati padom broja zaposlenih u Cityju na najnižu razinu u proteklih 20 godina.

CEBR je ranije očekivao da će banke i druge financijske kompanije u Londonu 2013. godini povećati broj zaposlenih za oko 6.000, ali sada navodi procjenu da će tokom ove godine doći do kolapsa na mnogim poslovnim područjima i da 2013. godine ima malo šanse da dođe do većeg rasta aktivnosti.

Studije u najboljem slučaju ukazuju na stabilizaciju tokom 2013/14, a kasnije i na blagi rast, navodi se u priopćenju CEBR-a.

Financijski sektor doprinosi britanskom bruto društvenom proizvodu (BDP) sa nešto iznad deset posto, više nego građevinarstvo ili prerađivački sektor, prenosi tportal.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox