Lučić: Vlada i predsjedništvo HDZ-a znali su za promjene ugovora Ine i MOL-a

Bivši državni tajnik Igor Lučić kazao je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu da su s promjenom ugovora između Ine i MOL-a bili upoznati članovi vlade, ali i članovi predsjedništva HDZ-a na kojem se najmanje jednom raspravljalo o toj temi.

Sanader pritom na članove stranačkog predsjedništva nije vršio nikakav pritisak, kao ni na članove vlade koji su u konačnici donijeli odluku o potpisivanju međudioničarskog ugovora, kazao je Lučić, prvi svjedok na suđenju Sanaderu za dio optužnice koja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a tereti za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarskog MOL-a.

USKOK tvrdi da je Sanader primio mito kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava, ali i izdvojio nerentabilno plinsko poslovanje. Lučić je bio i jedan od članova povjerenstva koje je trebalo pripremiti novi dioničarski ugovor Ine i MOL-a. Uz Lučića i predsjednika povjerenstva, bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca u tom su tijelu bili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivši ministar financija Ivan Šuker te Vedran Duvnjak iz Hrvatskog fonda za privatizaciju, umjesto kojega je na sjednice dolazio Krešimir Dragić.

O svemu je izvještavao Polančec

Proučavali smo postojeći ugovor, gledali koje bi se odredbe mogle mijenjati u želji da odredimo minimalne granice ispod kojih se ne može ići. No, nismo donijeli nikakav zaključak, kazao je Lučić. Dodao je da je o izmjenama ugovora Ine i MOL-a članove užeg kabineta vlade izvještavao Polančec te da su u raspravama sudjelovali Šuker i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić. Kada se raspravljalo o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja na sjednici su bili i predstavnici tvrtke Plinacro.

Poskupljenje plina 

Lučić je kazao da izdvajanje plinskog poslovanja nije bila zadaća njegova povjerenstva, ali se o tome također razgovaralo jer je Ina trpjela gubitke, na što je ukazivao i MOL kao strateški partner. Nabavna cijena plina na međunarodnom tržištu bila je dvostruko viša od prodajne u Hrvatskoj, jer je cijene određivala vlada. Kada se o tome razgovaralo na vladi Sanader je upozorio na opasnost od povećavanja cijena plina za građane, dodao je Lučić. Na Sanaderov upit potvrdio je da je bivši premijer u više navrata na sjednicama ponovio formulaciju da hrvatska pozicija u Ini treba biti kao da ima 70 posto dionica, iako je njen dionički udio pao ispod 50 posto. (Hina/HT)

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox