Luka Rijeka primljena u članstvo NAPA

Luka Rijeka je potpisivanjem pristupnog ugovora u Ravenni primljena u članstvo Udruženja sjevernojadranskih luka - NAPA (North Adriatic Ports Association), čime se pridružila Kopru, Trstu, Veneciji i Ravenni, izvijestio je Ured ravnatelja Lučke uprave Rijeka.

Svečanom potpisivanju ugovora danas su na sjednici Udruženja sjevernojadranskih luka u talijanskoj Ravenni prisustvovali ravnatelj riječke Lučke uprave Bojan Hlača i ravnatelji lučkih uprava Venecije, Ravenne, Trsta i Kopra, na čiju je inicijativu 1. ožujka ove godine i osnovano to udruženje, sa zajedničkim ciljem promocije sjevernojadranskog prometnog pravca na međunarodnom tržištu, posebice u zemljama Dalekog istoka.

U osnovi ove međunarodne inicijative je jačanje prometne infrastrukture u regiji, odnosno ubrzavanje gospodarskog i socijalnog razvoja, dok je financijska realizacija projekta planirana proračunom "Sporazuma o stabilnosti" potpisanom na sastanku NAPA-e u Kopru 5. srpnja 2010.

Nacrt dokumenata NAPA-e izrađen je u svrhu zaustavljanja zaostajanja sjevernojadranskog trgovinskog pravca u odnosu na sjevernoeuropski.

U dokumentima udruženja definirani su i najvažniji projekti infrastrukturnog i operativnog povezivanja članica u obliku zajedničkog nadzornog tijela.

Lučkoj upravi Rijeka uključivanje u ovu međunarodnu inicijativu donosi daljnji razvoj, što će se pozitivno odraziti i na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, navode iz riječke Lučke uprave.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox