M San najveći po prihodima, IN2 po softveru

Najvećih 100 IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji u prošloj su godini ostvarili ukupno 2,53 milijarde eura ukupnih prihoda, što je 4,2 posto više nego u godini prije, a najveća kompanija po prihodu od 262 milijuna eura bila je M San Grupa, regionalni distributer iz Zagreba, objavila je analitička kuća IDC Adriatics.

Nasuprot porastu ukupnih prihoda najvećih 100 IT poduzeća u Adriatic regiji prošle su godine zabilježili pad broja zaposlenih u odnosu na 2009., i to za 2,9 posto, na njih ukupno nešto malo više od 13 tisuća.

Nakon prve na listi M San Grupe, u prvih pet još se nalaze ComTrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni isporučitelj IBM i regionalni sistem integrator S&T.

In2 i GDI Gisdata

Prema tipu poduzeća u kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona među informatičkim poduzećima-pružateljima IT usluga i proizvođača softvera vodeći su ComTrade Grupa, S&T, Asseco SEE, dok su među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera vodeće regionalne tvrtke In2 Grupa i GDi Gisdata iz Hrvatske.

Od globalnih tehnoloških isporučitelja koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, a slijedi ga HP, pri čemu iz IDC Adriaticsa ističu da prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u toj regiji.

Blagi oporavak

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera i Diss obje sa sjedištem u Ljubljani. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata predvodi Eurotrade iz Rovinja.

Komentirajući ukupne prihode 100 najvećih IT poduzeća u regiji za 2010. glavni analitičar i direktor IDC Adriaticsa Boris Žitnik naglašava kako su ta poduzeća u 2010. nakon oštrog pada u 2009. uspjela ostvariti ukupni blagi rast, ali i da postoje velike razlike među tvrtkama koje variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox