Magma zaradila prijavu zbog neisplate plaća

Sindikat Istre i Kvarnera podnio je protiv Magme d.d. iz Zagreba kaznenu prijavu zbog sumnje da je zbog neisplate šest dospjelih radničkih plaća taj poslodavac počinio kazneno djelo, rekla je na konferenciji za novinare voditeljica riječkog ureda tog sindikata Marina Cvitić.

Cvitić je kazala da Magma nije reagirala na dopis sindikata iz siječnja kojim se traži da se radnicima koji su bili zaposleni u riječkom prodajnom centru te tvrtke "Karolini Riječkoj" isplati bar dio neisplaćenih plaća, a da se sindikat obavijesti o dinamici isplate.

U prijavi je SIK izrazio sumnje da poslodavac u drugim prodajnim centrima isplaćuje plaće preko računa drugih povezanih društava, čime se bivše radnike iz "Karoline Riječke" stavlja u diskiminirajući položaj, da nije u prethodnoj godini uplaćivao poreze i doprinose na plaće te da je, zbog blokade računa tvrtke duže od šest mjeseci, odgovorna osoba bila dužna prijaviti stečaj.

SIK je podnio Državnom inspektoratu zahtjev za nadzor propisa iz radnih odnosa, a zbog sumnje u kršenje propisa u vezi s neisplatom plaća, neredovito izdavanje obračuna plaće i otpremnina, nezakonito utvrđivanje godišnjih odmora, itd.

Upitno podmirivanje potraživanja radnika

Iz SIK-a kažu da su razočarani u pravosuđe jer nije donijeto rješenje nakon što je još u listopadu pokrenut ovršni postupak nad poslodavcem. Nije jasno ni zašto je odgođeno ročište na kojemu je u siječnju trebao biti otvoren stečajni postupak nad Magmom, jer bi radnici, da je stečaj otvoren, mogli od Fonda za zaštitu radničkih potraživanja u slučaju stečaja zatražiti isplatu tri plaće i polovice otpremnine, kažu u SIK-u.

S obzirom da je račun tvrtke blokiran, a sva imovina vjerojatno pod hipotekom, upitno je hoće li se i koliko radnici moći naplatiti od poslodavca, ako se stečaj otvori, zaključili su u SIK-u. (Hina/jk) 

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox