Maksimalno pravo građenja povećano na 99 godina

Foto: Shutterstock

S ciljem pokretanja investicijskih turističkih projekata na državnom zemljištu i na prijedlog Ministarstva turizma hrvatska je Vlada usvojila izmjene i dopune Uredbe o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. 

 

Razlog za izmjene je ocjena da rješenja i uvjeti iz važeće Uredbe nisu dovoljno kvalitetni i stimulativni za realizaciju velikih investicijskih projekata, izvijestili su iz Ministarstva turizma dodajući da je to Vlada usvojila na svojoj prošlotjednoj sjednici. Predloženim se izmjenama i dopunama u toj uredbi mijenjaju dvije osnovne stvari - za osnivanje prava građenja na zemljištu u državnom vlasništvu uz kriterij visine naknade vrednovat će se i tzv. kvalitativni kriterij, a produljuje se i maksimalni rok za dodjelu prava građenja na državnom zemljištu sa sadašnjih 50 na 99 godina.

Prema dosadašnjoj Uredbi, jedini kriterij kod odabira ponude bila je visina naknade, dok će se sada u sklopu tzv. kvalitativnih kriterija projekti vrednovati i rangirati i prema značaju u odnosu na kvalitetu razvojnih projekata, doprinosu razvoju lokalne sredine, iznosu ulaganja i novostvorenoj vrijednosti, broju novozaposlenih, poštivanju održivog razvoja, uvođenju brendova i novih tehnologija, stupnju inovativnosti, bonitetu investitora, referencama i drugim kriterijima, ovisno o pojedinom projektu.

Iz Ministarstva ističu i da se slična praksa provodi primjerice u Njemačkoj te Velikoj Britaniji, gdje se također primjenjuju duži rokovi ili se pravo građenja uopće ne ograničava.

Ministar turizma Veljko Ostojić vjeruje da će te izmjene imati pozitivan učinak na investicijsku klimu i pokretanje investicija na neiskorištenom državnom zemljištu, a posebno velikih investicija u turističkom sektoru, kao i da će pridonijeti boljoj iskorištenosti nekretnina u državnom vlasništvu. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox