Mali ribari bez subvencija

Svima država subvencionira gorivo, čak i jahtama s trajnom posadom koje se iznajmljuju, a mali su ribari diskriminirani, kaže pulski ribar i predsjednik Koordinacije profesionalnih ribara malim alatima Istarske županije Kristijan Zović, piše Večernji.hr.

Kako bi se pomoglo gospodarstvenicima u krizi, Zakonom o trošarinama predviđene su olakšice na energente za pogonsko gorivo za plovidbu, uključujući i ribolov, što znači da na njih imaju pravo i brodari i ribari. No brodarima se priznaju trošarine i na plavi dizel i benzin, a ribarima povrat razlike cijene do 5 kuna samo za plavi dizel pa čak 698 ribarskih plovila s izvanbrodskim pogonom na benzin, koji prema zakonu na to također imaju pravo, i dalje plaća punu cijenu benzina između 10 i 11 kuna, gotovo dvostruko više u odnosu na ostale korisnike povlastica.

Taj su propust, tvrdi Zović, još lani u Ministarstvu poljoprivrede obećali ispraviti, no i dalje su isti problemi.

"Riječ je uglavnom o manjim plovilima, dugim 6-7 metara, koja ribolov obavljaju selektivnim pasivnim alatima, ostima, parangalima... Ti alati zahtijevaju dosta manevarskog prostora na brodu pa je u njega teško ugraditi dizelske motore kakve imaju veći ribarski brodovi – napominje Zović.

Ističe kako takav "mali" ribolov, koji zapošljava jednog do dva ribara po brodu, pridonosi i očuvanju resursa i smanjenju ribolovnog napora u Jadranu, no sa skupim benzinom sve ih je manje u tom poslu. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox