Malović: Zakon o ništetnosti suradnju vraća na početak

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je za beogradski dnevnik Politiku od subote kako se Zakonom o ništetnosti određenih pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije, koji je nedavno usvojio Hrvatski sabor, dalja suradnja Srbije i Hrvatske vraća na početak.

 

Malović je, u razgovoru za Politiku ocijenila kako taj zakon ide na ruku okrivljenima za ratne zločine i omogućava im da izbjegnu kaznenu odgovornost. Njime je, po njenim riječima, onemogućena dalja razmjena informacija, dokaza, svjedoka i suradnja što, smatra ona, isključivo koristi onima koji su zločine počinili i za njih nisu odgovarali.

Smatram da je zaoštravanje po tom pitanju u službi predizborne kampanje, koja je u tijeku u Hrvatskoj, a iskustvo ukazuje da svakoga puta kada se politika umiješa u pravo imamo krizu u međusobnim odnosima. Uvjerena sam da će nakon izbora prevagnuti zdrav razum i da će odnosi između dvije zemlje nastaviti kretati uzlaznom putanjom i biti primjer dobre suradnje u regiji - navela je Malović.

U Hrvatskom saboru 21. listopada je usvojen zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, kao i deklaracija o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox