Manje kruzera, ali više putnika

Kružnih putovanja stranih brodova u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je bilo 401 ili 1,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali je tim brodovima u Hrvatsku došlo 1,9 posto više putnika nego lani, njih 559,2 tisuće, objavio je Državni zavod za statistiku.

Podaci Zavoda pokazuju i da su brodovi na kružnim putovanjima u sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ukupno boravili 742 dana, što je 132 dana manje nego prošle godine. Promatrano po mjesecima, najviše kruzera je bilo u lipnju, 124 ili 11,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je srpanj na drugom mjestu sa 111 brodova ili 8,3 posto manje nego u lanjskom srpnju.

Uobičajeno, pod zastavom Bahama u Hrvatsku je u sedam mjeseci ove godine stiglo najviše brodova na kružnim putovanjima, 88, a slijedi 78 brodova pod zastavom Malte. Iz Italije je bilo 62 takva putovanja, iz Paname 42, s Bermuda 31, a ukupno su kruzeri doplovljavali iz 15 zemalja svijeta.

Prema prvoj evidenciji broda u hrvatskim lukama, prvo mjesto i dalje drži Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je to u sedam mjeseci učinilo 72,6 posto od ukupnog broja stranih brodova na kružnim putovanjima. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija, gdje je to učinilo 17 posto brodova. (Hina/HT)

 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox