Manji promet u trgovinama na malo, ali bolja prodaja goriva

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u svibnju je u odnosu na travanj bio nominalno veći za 4,9 posto, a realno za 4 posto, dok je u odnosu na svibanj 2011. nominalno pao za 1 posto, a realno je za 4,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Promet u trgovini na malo u prva je dva mjeseca ove godine na godišnjoj razini bilježio blagi rast, da bi zadnja tri mjeseca padao, najviše u travnju kada je u odnosu na travanj prošle godine pao realno za 7,3 posto. Statistički podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u svibnju u odnosu na travanj nominalno porastao u svim trgovačkim strukama osim u ostaloj trgovini na malo specijaliziranim prodavaonicama, gdje je pao za 4,6 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 36,1 posto, u svibnju je u odnosu na travanj promet nominalno porastao za 2,5 posto. U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 20,4 posto, promet je u svibnju na mjesečnoj razini porastao za 7,4 posto, itd. U te dvije trgovačke struke koje imaju najveći udio u ukupnoj maloprodaji bilježi se nominalni rast prometa i na godišnjoj razini, u prodaji motornih goriva i maziva nominalni rast za 1,6 posto, a u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 3,3 posto.

Po podacima DZS-a, veći se nominalni rast prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini bilježi u prodaji ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama, za 12,4 posto, prodaji kruha, peciva, tjestenina i slatkiša za 10,9 posto, itd. Najizrazitiji je pak pad statistika registrirala u prodaji motornih vozila, nominalno za 34,3 posto u odnosu na svibanj prošle godine, a pad prometa bilježi se i u maloprodaji alkohola i drugih pića, za 16,7 posto, ostaloj trgovini na malo u specijaliziranim prodavaonicama za 9,7 posto, prodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda za 9,4 posto, itd. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox