Mario Draghi naslijedio ECB od uhićenog Strauss-Kahna

Ministri financija članica eurozone jednoglasno su imenovali guvernera talijanske središnje banke Marija Draghija novim predsjednikom Europske središnje banke, objavio je čelnik eurozone Jean-Claude Juncker.

 

Novoimenovani predsjednik ECB-a ima "izvrstan ugled u svijetu i u Europi", što ga kvalificira za vodeću dužnost u vodećoj monetarnoj instituciji eurozone, istaknuo je Juncker. U Italiji Draghi je stekao nadimak "Super Mario" a imenovan je na vodeću dužnost u ECB-u nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel prošlog tjedna poduprla taj prijedlog.

Prethodno su njemački mediji mjesecima izvješćivali da Merkel želi da Draghi nakon isteka mandata sadašnjeg čelnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Straussa-Kahna 2012. preuzme njegovu dužnost u toj međunarodnoj organizaciji.

Upitan bi li Berlin prihvatio Draghijevu kandidaturu za vodeću dužnost u MMF-u nakon Strauss-Kahnovog uhićenja u New Yorku zbog optužbi za silovanje, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je da Berlin želi da guverner talijanske središnje banke preuzme kormilo u ECB-u. Njemačka se vlada zajedno s vladama ostalih europskih zemalja izjasnila za to da Draghi preuzme čelnu dužnost u ECB-u ako se on odluči kandidirati za taj posao i to mišljenje zastupa i dalje - kazao je Seibert.

Predsjednici država i vlada članica Europske unije donijet će konačnu odluku o čelniku ECB-a na lipanjskom summitu. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox