Markanović samo niže prijave za gospodarski kriminal

Mato Markanović prije pola godine kazneno je prijavljen za zloporabu položaja u gospodarskom poslovanju i nanesenu štetu državnom proračunu od oko 11 milijuna kuna te je prije gotovo godinu dana zbog krađe približno 90 milijuna kuna također kazneno prijavljen. Jučer je pak Markanoviću stiglo novo iznenađenje – jednomjesečni pritvor i ponovno sumnja za zloporabu položaja, ovaj puta teška gotovo 32 milijuna kuna, piše Novi list.

 

Markanović je jučer odveden pred Županijski sud u Rijeci, a nakon saslušanja određen mu je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Markanović je inače vlasnik tvrtki Teri-Crotek i Tekol-Teri koje se bave antikorozivnom zaštitom, a prijavljen je  za pribavljanje protupravne koristi za tvrtku Teri-Crotek utajom poreza. Kako tvrdi Policijska uprava primorsko-goranska, a prenosi Novi list, Markanović je u periodu od 2006. do 2009. godine navodno neosnovano isplaćivao terenske dodatke zaposlenicima firme, čime je zaradio nešto više od 31 milijuna kuna, koliko iznose nepodmirene obveze tvrtke za poreze, doprinose i druga davanja, a automatski je i ta tvrtka prijavljena zbog pribavljanje protupravne koristi tog iznosa.

Njegov spor iz lipnja prošle godine vodi se zbog sumnje da je kao vlasnik tvrtke iz Rijeke od 2006. do 2009. godine izbjegavao plaćanje poreza i doprinosa, a naplatu potraživanja tvrtke obavljao je ugovorima o cesijama između dužnika i druge Markanovićeve tvrtke.  Očito je to bilo plodno razdoblje za Markanovića.

Markanović iz BiH 1974. godine odlazi u Sloveniju, s vremenom postaje vlasnik njihove tvrtke Tekol gdje je neko vrijeme radio, potom se „baca“ u osiguravateljski biznis, da bi sredinom devedesetih kupio riječku podružnicu Tekola i vrati se antikorozivnoj zaštiti.

Što se tiče kaznene prijave iz listopada prošle godine, riječ je o periodu 2003. i 2004. godine kada je navodno, s članovima Uprave Teri-Croteka Miroslavom Banovićem i Borisom Pavkovićem, državu oštetio za više od 11 milijuna kuna na utaji poreza i novca za davanja i doprinose.

Inače, Markanović je u periodu od 2005. do 2007. godine bio u NO-u riječkog brodogradilišta „3. maj“ što je bio čisti primjer sukoba interesa, piše Novi list, jer je njegova tvrtka Teri-Crotek ugovorila 42 milijuna kuna poslova s tim brodogradilištem. Damir Polančec ga je na koncu maknuo s te funkcije, a hoće li uslijediti prijave i za poslovanje s „3. majem“, vidjet ćemo. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 19. travanj 2011.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox