Markov se brani: Vlada Jadranke Kosor znala je što se događa u Janafu

Janaf je u suradnju s ruskim Zarubežnjeftom ušao kako bi zaustavio pad količina transportirane nafte kroz svoje naftovode, a to je učinio u okviru Vladine politike i uz suglasnost Nadzornog odbora, izjavio je predsjednik Uprave Janafa Ante Markov.

Sve što smo činili i napravili u pogledu strateških projekata, u okviru je politike koju je Vlada potvrdila, zacrtala i preporučila. Nismo izišli nijedan pedalj dalje, rekao je Markov komentirajući medijske napise prema kojima Janaf i Zarubežnjeft žele preoteti Ini posao istraživanja i eksploatacije naftnih izvora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Dobar poslovni potez?

Janaf je prema riječima Ante Markova najuspješnije dioničko društvo u kojem je država većinski vlasnik, a to je potkprijepio podacima o rastu prihoda, dobiti, likvidnosti, imovine i deponiranih sredstava tvrtke za vrijeme njegova mandata.

Kazao je kako je, međutim, tvrtka zabrinuta zbog pada temeljne djelatnosti odnosno transporta sirove nafte, a da se jedan od načina da se to spriječi otvorio kada je mađuvladina hrvatsko-ruska komisija za trgovinu i gospodarstvo dala preporuku o zajedničkim projektima i investicijama u naftnoj industriji.

Kasnije je, podsjeća Markov, potpisan Memoranduma o razumijevanju u pogledu interesa za istraživanje i eksploataciju nafte između Janafa i Zarubežnjefta, a na potpisivanju su bili i tadašnji potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Suglasnost Nadzornog odbora

Identičan memorandum je potom poslan i Ini, tvrdi Markov, a sa Zarubežnjeftom su nastavljeni kontakti te je krajem rujna prošle godine Zarubežnjeft izvijestio Janaf da je u Hrvatskoj osnovao društvo za istraživanje nafte i pozvao Janaf da otkupi 10 postotni udjel za 37.200 kuna.

Za taj je potez, kaže, Uprava Janafa kasnije dobila jednoglasnu suglasnost Nadzornog odbora koja se zasnivala na svim potrebnim informacijama i činjenici da Janaf neće sudjelovati u investicijama i troškovima već će samo koristiti 10 posto profita kad se on pojavi. Za Markova nije sporan ni angažman tvrtke White Falcon Holding, trećeg partnera koji je uz Janaf i Zarubežnjeft udjeličar u zajedničkoj tvrtci za istraživanje naftnih izvora Zarubežnjeft Adria, u kojoj Janaf ima udjel od 10 posto.

Janaf bez utjecaja?

Tu tvrtku, kaže, nije angažirao Janaf već je to tvrtka koju je Zarubežnjeft uzeo za partnera na što Janaf nije imao nikakav utjecaj. Ustvrdio je da s Brunom Mlinarom, koji se spominje kao vlasnik te tvrtke, nije ni u privatnim ni u poslovnim odnosima. Neki mediji, naime, navode da je Markov umiješan u osnivanje White Falcon Holdinga.

Na pitanje je li Nadzorni odbor Janafa bio obaviješten da je White Falcon Holding veliki udjeličar u Zarubežnjeft Adriji ili je NO-u bilo prezentirano da se u posao ulazi isključivo sa Zarubežnjeftom, Markov je odgovorio da u društvenom ugovoru stoje sve informacije i da su s njegovim sadržajem u potpunosti bili upoznati svi članovi NO-a. (Hina/jk)

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox