Maslina prodana za 65.000 eura

Na dražbi maslina iz doba Rimskog carstva organiziranoj u Toulouseu na jugozapadu Francuske stablo masline staro 2.000 godina prodano je za 65.000 eura.

Dvanaest od 26 ponuđenih stabala masline prodano je za između 1.000 i 65.000 eura francuskim ili stranim kupcima, poput velikog vinograda Bordeauxa. Stablo masline prodano za 65 tisuća eura je podvrsta Cordobil, teško je 16,5 tona, a opseg mu je 9,30 metara, doznaje se od dražbenog izvršitelja, piše jutarnji.hr

Zvijezde prodaje su bila dva Farga, vrlo rijetki primjerci, ali samo je jedan dobio novog vlasnika za 35.000 eura, što je polovica procijenjene vrijednosti. Ta stabla maslina, ponuđena s korijenjem, teška su blizu 10 tona, visoka oko 3 metra i opsega oko 7 metara, sa samo nekoliko zelenih grana, pa ih zato nazivaju živim skulpturama iz Rimskog carstva a ne stablima, objasnio je izvršitelj.

Prošle godine je jedno tisućljetno stablo masline prodano na dražbi za 64.000 eura. Ta stabla su dio kolekcije jednog Španjolca koji ih je uspio kupiti prije nego je Španjolska zabranila njihovu prodaju, jer se sada smatraju spomeničkom baštinom. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox