Mastercard i bunq u borbi protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT), a s ciljem uklanjanja društvene stigmatizacije, Mastercard je najavio širenje usluge True Name™ diljem Europe. Ova usluga, ranije dostupna samo u SAD-u, omogućava prikaz odabranog imena na platnim karticama, a bit će na raspolaganju korisnicima kartica koje izdaje bunq u 30 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku. 


Transrodnim i nebinarnim osobama ime koje se nalazi na karticama može biti izvor neugode jer ono ne održava ono što uistinu jesu, a zakonska promjena imena može biti dug i naporan pravni postupak. Mastercardova usluga True Name™ osmišljena je kako bi to promijenila te omogućila korisnicima da na svojim karticama prikažu željeno ime, a bunq postaje prvi izdavatelj u Europi koji će implementirati uslugu.

Pristupačnost je danas vitalna za LGBTQIA+ zajednicu. Gotovo jedna trećina (32%) osoba koje su pokazale osobne iskaznice s imenom ili spolom koji se nije podudarao s njihovim izgledom izvijestile su o negativnim iskustvima, poput uznemiravanja, uskraćivanja usluga ili napada.

U Mastercardu se zalažemo za uključivost, zbog čega smo omogućili korisnicima kartica da prikažu željeno ime, tj. ono koje održava njihov pravi identitet, izjavio je Mark Barnett, predsjednik kompanije Mastercard u Europi. Ovo usluga omogućit će transrodnim te nebiranim osobama da koriste svoje 'pravo' ime i to sigurno, jednostavno i s ponosom. Ovim putem pozivamo cijeli financijski sektor da primijeni isti standard.

Ali Niknam, izvršni direktor bunqa, je istaknuo: Jako smo uzbuđeni što smo postali dio povijesti! Mi u bunqu vjerujemo u snagu raznolikosti i pozdravljamo sve dugine boje. Uz uslugu True Name™ pokazujemo kako male promjene mogu imati velik utjecaj na cjelokupnu zajednicu te pomoći osnažiti ljude da budu slobodni i žive svoj život onako kako žele.

PS/SM

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox