Matijašević: Hrvatska industrija umire u agoniji

Foto: Ilustracija/Dusko Jaramazl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na konferenciji za novinare ocijenio je da hrvatska industrija umire u agoniji i da je, ako politika ne preuzme inicijativu i odgovornost u upravljanju općim dobrom, izgledna njena smrt. 

Naglasio je da nitko ne očekuje od vlasti nerealne rezultate, ali da je teško gledati pasivnost i izostanak inicijative. Nepružanje pomoći životno ugroženim osobama je kazneno djelo, a prepuštanje hrvatske industrije izglednoj smrti je djelo političara koji će sutra otići u privilegiranu mirovinu, rekao je. Matiješević je naglasio da su političari dobili mandat da bi skrbili o općem dobru te da, primjerice, ministru financija Slavku Liniću nitko nije dao mandat da zbog nedostatka gospodarskih aktivnosti skupi državni aparat servisira zadiranjem u džepove birača.

Rekao je da nitko nije glasao za program u kojem je stopa inflacije 5 posto, trgovinski deficit gotovo 40 milijarda kuna, stopa nezaposlenosti 18,3 posto, a pad industrije 7,7 posto, za stečajeve Brodogradilišta Kraljevica i Gredelja, poskupljenje struje i plina i pad ulaganja. Ljudi su na izborima zaokružili socijaldemokrate, a sada gledaju odnarođene liberale, smatra Matiješević. Ocjenjuje da se u Rijeci osjeti razočaranje i besperspektivnost te da u sindikatu postoji bojazan da ta sredina, ako se ne nađe rješenje za spas 3. maja, neće moći apsorbirati novi val razočaranja.

Matiješević smatra da se ništa ne čini na stvaranju novih radnih mjesta. Spomenuo je primjer Brodogradilišta Kraljevica u stečaju u kojemu postrojenja propadaju, a ne donose se odluke kojima bi se nastavila neka djelatnost. Govoreći o mogućoj sličnoj sudbini 3. maja rekao je da, ako građani i riječki političari zajedno s općom hrvatskom šutnjom to dopuste, da "smo onda svi zreli za ludnicu". Dodao je da će u tom slučaju sindikat predvoditi otpor i da za to očekuje potporu. Matiješević je podsjetio da je za 22. studenog najavljen sindikalni prosvjed za obranu radnih mjesta na Markovu trgu u Zagrebu. Kazao je da su sada sve sindikalne središnjice za to da se zajednički organizira "pokret otpora protiv suludih poteza Vlade". (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox