Matijašević poručio Vladi: Prekinite s neradom i počnite raditi ono za što su vas građani odabrali

Premijer Zoran Milanović optimist je bez pokrića kada najavljuje bolju 2013. godinu, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Unatoč trudu, sindikati nisu uspjeli pronaći niti jedan relevantan podatak koji bi ukazivao na promjene nabolje. Industrijska proizvodnja stagnirala je 5,5 posto, nezaposlenih je u srpnju 4 posto više nego lani, realni pad neto plaća iznosi 1,9 posto, raste vanjskotrgovinski deficit, a nelikvidnost doseže rekordne razine, rekao je Matijašević.

Prekinite s neradom i počnite raditi ono za što su vas građani odabrali. Stavite konačno u funkciju domaću proizvodnju, rigorozno kontrolirajte uvoz hrane, navodnjavanje riješite sistemom javnih radova, te uvedite nižu stopu PDV-a za turizam, poručio je Vladi Matijašević.

Podržao je zahtjev Hrvatskih laburista za sazivanjem tematske sjednice Hrvatskog sabora o privatizaciji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

Slučaj Autotrans

Matijašević se također osvrnuo na stanje u šibenskom autoprijevozniku Autotransportu čiji je račun blokirala Porezna uprava zbog iznosa od oko 63 milijuna kuna, dovevši u pitanje egzistenciju te tvrtke i njezinih 190 radnika.

Rekao je kako su iz sindikata jučer alarmirali Ministarstvo financija, tražeći ukidanje blokade računa i provedbu restrukturiranje tvrtke, kao što je obećano na posljednjem sastanku u resornom ministarstvu.

Na tom je sastanku, podsjetio je Matijašević, dogovoreno je da se što hitnije pokrene postupak izdvajanja Autotransporta iz AP-a Varaždin koji je u stečaju, te da se, na ime poreznog duga, vlasništvo nad tvrtkom prenese na Hrvatsku, a nakon toga na Grad Šibenik. No, od tog plana ništa nije provedeno.

Uskoro će početi nova školska godina, a Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija nemaju adekvatnog autoprijevoznika, upozorio je Matijašević. (Hina/jk)

 

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox