Medikol dužan General Electricu stotine tisuća eura?

Privatna poliklinika Medikol dužna je stotine tisuća eura za sofisticiranu dijagnostičku opremu General Electricu. Američka kompanija preko svoje podružnice u Mađarskoj intervenirala je u stranim veleposlanstvima u Hrvatskoj.

Medikol je s državom sklopio ugovor prema kojem je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u zadnjih pet godina dobilo oko pola milijarde kuna. Unatoč velikih prihodima privatna poliklinika u vlasništvu čakovečke obitelji Rajković uspjela se zakopati u milijunske dugove, navući na sebe bijes uglednih inozemnih tvrtki i praktički izazvati međunarodni incident. Tako duguju više stotina tisuća eura uglednoj američkoj tvrtki General Electric Healthcare koja mu je isporučila sofisticiranu dijagnostičku opremu uz pomoć koje je klinika i zaradila silne milijune od države. Zbog golemog duga američki je konglomerat, preko svoje poslovnice u Mađarskoj zadužene za područje Hrvatske, intervenirao u stranim veleposlanstvima u Hrvatskoj, piše Jutarnji list

Taj američki div žali se da Medikol ne izvršava svoje obveze, a radi se o značajnim sredstvima. Kada su stupili s njima u kontakt, dobili su odbijenicu. Medikol se pravda da nema novca jer država ne izvršava svoje ugovorene obveze, točnije da im HZZO duguje novac. Opravdanje je, dakle, sramotno uzme li se u obzir da im je od 2007. godine država uplatila stotine milijuna kuna - kaže dobro upućeni sugovornik za Jutarnji list. 

Pored toga Medikol duguje milijunske iznose državi na ime poreza i doprinosa pa argumentacija da ne može izvršavati obveze jer ima nenaplaćena potraživanja od države dodatno slabi. Nalaze se i na 55. mjestu na listi poreznih dužnika Porezne uprave s milijunskim dugom prema državi. Početkom kolovoza ove godine Medikol je državi dugovao 25,7 milijuna kuna. Veći dio duga, 16,7 milijuna kuna, otpada na neplaćeni porez na dobit, dok ostatak od 9 milijuna odlazi na neplaćene poreze na dohodak i prireze, obvezna osiguranja i neplaćeni porez za kupnju nekretnina.

Tvrtka svake godine prijavljuje dobit pa  nije jasno opravdanje da nemaju dovoljno sredstava za izvršavanje obveza. (HT)

 

Foto: Borna Filic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox