Medvedev bi vinogradarstvom rješavao problem alkoholizma u Rusiji

Rusija mora unapređivati vinogradarstvo radi uspješnije borbe s alkoholizmom i promjene navika potrošača u toj zemlji gdje je votka nacionalno piće, ocijenio je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

To je važan sektor koji se mora unapređivati kako bi se pomoglo iskorjenjivanju alkoholizma. Zemlje u kojima je taj sektor razvijen nemaju tih problema, rekao je ruski predsjednik na susretu s guvernerom pokrajine Krasnodara, a prenijela je agencija Ria Novosti. Problemi su povezani s drugim vrstama pića, kao što dobro znamo, dodao je misleći na votku, rusko tradicionalno piće.

Medvedev, koji je borbu protiv alkohola postavio među prioritete svog mandata, ocijenio je u kolovozu 2009. da mjere koje je država provodila zadnjih godina kako bi smanjila potrošnju alkohola nisu promijenile stanje, nazivajući rezultat "nikakvim". Rusija se lani plaho počela sučeljavati s problemom alkoholizma, uvodeći zabranu prodaje votke u Moskvi nakon 22 sata.

Medvedev je osim toga nedavno ratificirao zakon kojim će se od siječnja 2013. zabraniti prodaja svih vrsta alkohola, pa i piva, od 23 do 8 sati, osim u barovima. No dosad su sve zabrane imale malo uspjeha. Zbog zloporabe alkohola u Rusiji, zemlji sa 141 milijunom stanovnika, svake godine umire pola milijuna ljudi, a očekivana životna dob muškaraca kraća je nego u siromašnim zemljama poput Bangladeša ili Hondurasa, po službenim podacima. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox