Menadžer Hypa: Sanader je tražio jako visoku proviziju od 8 posto

Bivši menadžer Hypo banke Franz Hasslinger posvjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu da je od bivšeg predsjednika uprave banke Wolfganga Kulterera čuo da je Ivo Sanader primio proviziju nakon što je Hrvatskoj 1995. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Sanaderu je provizija isplaćena za razvoj tržišta u Hrvatskoj, ali i kao uvjet za zaključenje kredita kojim je Hrvatska u vrijeme kada je teško dolazila do novca na međunarodnom tržištu željela kupiti zgrade veleposlanstava u svijetu. Kulteret je rekao da je za taj kredit nužno plaćanje provizije i da je to uvjet za daljnje poslovanje na hrvatskom tržištu, kazao je Hasslinger. Dodao je da je Sanader navodno tražio proviziju od čak osam posto, što je iznad uvjeta poslovanja pa je nadzorni odbor Kulterera zadužio da pregovara o konačnom iznosu provizije.

Neuobičajeno visoka provizija

Iako osobno nije bio upoznat s rezultatima pregovora, iz jednog izvještaja koji je potpisao voditelj poslova Hypo grupe za Hrvatsku Guenter Striedinger saznao je da je provizija iznosila pet posto, što je, kao je rekao, također bio "gornji limit". Hasslinger je kazao da je zbog neuobičajeno velikog iznosa provizije, koja se inače u cijelosti ubraja u kredit i plaća je korisnik kredita, dio iznosa morala izravno platiti i banka. Bivši premijer Sanader je, po tvrdnjama USKOK-a, od austrijske banke sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova dobio proviziju od 3,6 milijuna kuna, zbog čega je optužen i za ratno profiterstvo s obzirom da se Hrvatska tada još nalazila u ratnoj opasnosti.

Sanader izlazi iz zatvora 

Sanaderu se sudi i za primanje 10 milijuna eura mita od uprave mađarskog MOL-a, kako bi toj naftnoj kompaniji omogućio preuzimanje većinskih upravljačkih prava u hrvatskoj Ini. Bivši premijer i predsjednik HDZ-a i danas je na sud doveden iz zatvora u Remetincu, no ovo je vjerojatni posljednje ročište na koje ne dolazi sa slobode. Odluka da mu se zatvor zamijeni jamčevinom od 12,6 milijuna kuna jučer je postava pravomoćna pa bi na slobodu mogao izaći nakon što se u zemljišnim knjigama upišu hipoteke na nekretnine koje su založili njegovi prijatelji i supruga, a on na sudu obeća da neće bježati i da će se odazivati sudskim pozivima. (Hina/HT)

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox