Merkel upozorila Camerona: Ne okrećite leđa Europi

Foto: rawstory.com

Njemačka kancelarka Angela Merkel je tijekom posjeta Londonu upozorila Veliku Britaniju da ne okreće leđa Europi. Premijera Davida Camerona pozvala je da radi s njom kako bi se izbjegla blokada pregovora o europskom proračunu krajem ovog mjeseca.

Merkel i Cameron sreli su se u Londonu kako bi izgladili razlike u stajalištima o proračunu EU-a. Britansko ponašanje izaziva sve više ljutnje među njemačkim dužnosnicima jer ga doživljavaju kao držanje distance prema EU-u koje bi moglo dovesti do odlaska Londona iz Unije.

Cameron je pozvao na smanjivanje proračuna EU-a kao što je to učinjeno u nacionalnim proračunima članica EU-a i zaprijetio da će u suprotnom uložiti veto i blokirati dogovor koji je trebao osigurati povećana sredstva za pomoć najsiromašnijim istočnim članicama Unije.

Merkel je prošlog tjedna poručila da prijetnje vetom neće pomoći napetim pregovorima unutar EU-a o proračunu. Njemačka najviše pridonosi europskom proračunu, dok je Britanija na četvrtom mjestu nakon Francuske i Italije, piše hrt.hr.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Bruxellesu, uoči svog odlaska u London na sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom, da želi ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Želim biti vrlo jasna: želim snažnu Veliku Britaniju unutar Europske unije, rekla je Merkel u Europskom parlamentu. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox