Metronet: HT pomoću Iskona ostvaruje monopol na tržištu

Iako živimo u kapitalizmu koji podrazumijeva tržišno natjecanje i ukidanje raznih vrsta monopola, u Hrvatskoj je to često samo mrtvo slovo na papiru. Nakon primjera zagrebačkog taksija koji oduvijek ima monopol u glavnom gradu, na meti je i Hrvatski Telekom, piše Business.hr.

 

U Hrvatskoj ne posluje samo HT, no malim se telekom operaterima često čini da je upravo to slučaj. Metronet je primjerice optužio nekadašnjeg hrvatskog monopolista za nelojalnu tržišnu utakmicu pa čak prozvao i HAKOM za nedovoljan nadzor tržišta telekomunikacija i provedbe svih postojećih propisa, piše ovaj dnevnik.
Spornim u Metronetu vide cijene usluga, za koje je zakonom definiran najniži iznos, no tvrde da se HT toga ne pridržava te da HAKOM po pitanju njihovog kršenja zakona ništa ne radi. Nadalje, piše Business.hr, upozoravaju na priču s Iskonom, koji, iako je sada u vlasništvu HT-a, na natječaje izlazi sa zasebnim ponudama, i to sa dampinškim cijenama. Tako Iskon, iako financijski gubi, za HT poput "trojanskog konja" kako tvrdi Metronet, iz utakmice izbaci sve ostale operatere, a HAKOM odgovornost prebacuje na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Stoga iz Metroneta traže da Iskon i HT konačno počinju istupati kao jedna tvrtka.

Iz HAKOM-a tvrde da su uvijek promptno reagirali na bilo kakve naznake kršenja tržišnog natjecanja i branili takvo ponašanje hrvatskim operaterima, naravno i HT-u. Za Iskon kažu da ne smije nuditi cijene ispod odobrenih, i da to također nadziru.

HT tržište vidi sasvim liberaliziranim, a Iskon pak tvrtkom koja je neovisna od HT-a i posluje na tržištu pod istim uvjetima kao i svi ostali operateri, piše Business.hr. (MJ)

 

Izvor: Business.hr, 27. travanj 2011.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox