Milanović: EU je platforma za ostvarivanje hrvatskih interesa

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović ocijenio je kako je Europska unija platforma na kojoj će Hrvatska moći ostvarivati svoje interese.

Milanović je u razgovoru za Dnevnik RTL-a rekao da je napravljen velik posao i da su mu jučer mnogi čestitali kad su građani na referendumu većinom odlučili da Hrvatska postane članicom EU-a. Ali možda nisam prvi kome treba čestitati. Svi smo napravili nešto za što vjerujemo da je dobro za Hrvatsku i to je platforma na kojoj ćemo ostvarivati svoje interese. Najsposobniji i najenergičniji među nama i oni željni izazova i dokazivanja imat će u EU-u prostor za dokazivanje i vući zemlju naprijed, a oni koji su sticajem okolnosti, subjektivnih i objektivnih, u težoj situaciji bit će barem na sigurnome zato što društvo mora ići naprijed, kazao je Milanović.

Rekao je da se djelomično slaže s komentarima analitičara koji slab odaziv birača tumače nepovjerenjem u državne institucije i političare navodeći da te institucije još uvijek treba graditi. Ponovio je, međutim, da prvi puta ulazimo u jednu organizaciju vlastitom voljom. Ta organizacija je politički, poslovno, regulatorno, ekološki najzahtjevnija kompozicija koju je čovjek ikada napravio, zahtjevnija i od SAD-a i od Japana i tu nije lako igrati po visokim pravilima. To je prostor za najbolje, ocijenio je Milanović.

Iznio je i svoje opažanje da se na referendumu o Europskoj uniji pokazalo kako je stanovništvo koje je teritorijalno bliže državama članicama EU-a glasovalo više za, a oni koji su teritorijalno dalje bili su više protiv. Na pitanje kako doživljava kritike opozicije i na program clear start odnosno program uvida u poslovanje ministarstva i javnih poduzeća, znači li to da ne vjeruje onome što je dobio u registratoru bivše premijerke Jadranke Kosor te hoće li se s tim u vezi susresti s njom, Milanović je odgovorio kako im treba jasan uvid gdje su moguće uštede i gdje je moguće spriječiti curenje novca te da mjesto razgovora s Jadrankom Kosor može biti i neformalno, ako je prijeko potrebno i u njegovom uredu, ali prvenstveno u Saboru gdje opozicija djeluje javno. Ne želim ponižavati ni odgurivati od sebe gospođu Kosor, ali isto tako ne želim sudjelovati u kampanji HDZ-a za predsjednika, rekao je Milanović. (Hina/HT)

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox